Peter Handzuš Rôzne

Počet turistov v Tatrách je nutné regulovať

Vysoké Tatry sú pohorím, ktoré svojou jedinečnosťou priťahuje denne tisíce turistov.

Napriek tomu, že návštevníci dotvárajú charakter tohto jedinečného prírodného územia a majú v ňom svoje miesto, ich enormný počet je priťažujúcim faktorom horstvu významnému svojou faunou, flórou i reliéfom. Správcovia parku preto prichádzajú s nápadmi, ako znížiť tlak turizmu v Tatrách.
Riaditeľ poľského Tatranského národného parku (TNP) Pawel Skawiński ukázal niekoľko spôsobov, ako sa to dá dosiahnuť. Jednou z „mäkkých aktivít“, ktoré majú prispieť k regulácii počtu turistov v danej lokalite, je inštalácia informačných tabúľ uvádzajúcich množstvo ľudí, ktorí v daný deň vstúpili na územie Tatier. Nápad počíta s tým, že ak turista uvidí, že ich je 30.000, rozmyslí si svoj zámer. Poliaci uvažujú nad tým, že by verejnosti ukazovali aj obrázky z preplnených veľhôr, čo by ich tiež mohlo od návštevy odradiť.
Ďalšou možnosťou je podľa Skawińského využívanie informácií o príjazdových cestách a možnostiach parkovania. „Ak sa turista rozhodne ísť zo Zakopaného na Morské oko a uvidí, že parkovisko je preplnené, ešte včas môže zmeniť svoje rozhodnutie,“ poznamenal riaditeľ TNP počas svojej tohtotýždňovej návštevy Bratislavy. Na margo návštevnosti Morského oka, vysokohorského jazera nachádzajúceho sa na pomedzí poľskej a slovenskej časti Vysokých Tatier, spomenul, že denne navštívi tento kút Tatier 10.000 turistov, čo sa prejavuje vytváraním divokých chodníkov, ničením rastlinstva, plašením zverstva a podobne.
Šéf TNP nevidí riešenie vo zvyšovaní cien vstupeniek. Skôr treba klásť podľa jeho slov dôraz na zavádzanie varovných piktogramov, značkami obmedzovať pohyb lyžiarov, nedovoliť výstavbu nových chát či zväčšovať kapacitu existujúcich ubytovacích zariadení. Pozornosť upriamil aj na ďalšiu aktivitu, ktorá síce nemá priamy vplyv na znižovanie počtu osôb v Tatrách, ale súvisí s ich bezpečnosťou – budovať jednosmerné turistické chodníky.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM