Peter Handzuš Rôzne

Počet ubytovaných hostí stúpol o osem percent oproti minulému roku

Vysoké Tatry, najmenšie veľhory na svete, za prvé tri mesiace letnej sezóny navštívilo viac turistov ako minulý rok.

Pre TASR to potvrdil riaditeľ Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Peter Chudý. „Ťažiskové mesiace boli júl a august, za všetky tri mesiace vrátane júna sme však zaznamenali nárast približne o osem percent,“ konkretizoval Chu­dý.

Najväčší nárast bol v júni a v auguste, júl bol aj pre daždivé počasie zhruba rovnaký ako pred rokom. „V júli bol nárast nejaké jedno percento, v júni a v auguste bol až 10-percentný nárast,“ doplnil Chudý. Tento ukazovateľ sa týka návštevníkov, ktorí sa v Tatrách aj ubytovali, ZCR totiž vychádza z údajov z odvedenej dane z ubytovania.
„Väčšina bola takých návštevníkov, ktorí prišli na dve až tri noci, teda predĺžené víkendy, menej bolo tých, ktorí prišli na celý týždeň,“ vysvetľuje riaditeľ ZCR. Do Tatier chodí oproti minulému roku viac Čechov, Slovákov aj Maďarov, počet ubytovaných Poliakov sa oproti minulému roku veľmi nezmenil. Dôvodom je podľa Chudého nevýhodný kurz poľského zlotého voči euru pre našich severných susedov.

„Ďalší dôvod je, že Poliaci rozšírili dopravné služby a vozia turistov na jednodňové výlety do Tatier,“ doplnil Chudý. V lete tiež otvorili veľký akvapark v Bialke Tatrzanskej. Okrem toho zo sociálneho fondu v Poľsku je stále možné dostať dotáciu v prípade, že ľudia strávia dovolenku doma. Z poľskej strany sa síce podľa Chudého nezvýšil počet ubytovaných hostí, prišlo však viac jednodňových turistov.

V najväčšom počte chodia do Tatier Slováci a Česi, z Českej republiky zaznamenalo ZCR aj najväčší nárast oproti minulému roku. Chudý predpokladá, že keď vydrží pekné počasie aj v septembri, nárast by mohol byť ešte vyšší. „Sú momentálne ešte veľmi dobré podmienky na turistiku, nárast ubytovaných hostí by tak mohol byť v konečnom rátaní vyšší ako spomínaných osem percent,“ konštatoval. Vysokohorské turistické chodníky vo Vysokých Tatrách sú prístupné až do konca októbra.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM