Martin Sýkora Správy

Počítanie symbolov Tatier potešilo: Výsledky kamzičej inventúry sú známe

Opäť sa potvrdilo, že najväčšie čriedy kamzíkov sa preháňajú po Belianskych Tatrách, avšak čriedu s vyše dvadsiatimi jedincami zazreli aj v Západných Tatrách

Ilustračný obrázok k článku Počítanie symbolov Tatier potešilo: Výsledky kamzičej inventúry sú známe
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Výsledky minulotýždňového spočítavania kamzíkov sú už známe. Júnová kamzičia inventúra ukázala, že ich počty na území Tatranského národného parku sa stále držia nad tisíc kusov.

Vyše tisíc kamzíkov a veľa mláďat

„Na oboch stranách Tatier sme narátali celkovo 1 042 kamzíkov, z tohto počtu bolo 138 tohtoročných mláďat, čo je potešiteľné, keďže je to viac ako trinásť percent. Znamená to, že neskoré sneženie a mráz nemali negatívny vplyv na ich mortalitu,“ zhodnotil výsledky jarného spočítania kamzičej zveri zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler. Zo spomínaného počtu zapísali do sčítacích hárkov na slovenskej strane 746 kamzíkov, z nich bolo 91 mláďat.

V porovnaní s vlaňajškom je to síce zhruba o sto kusov menej, podľa zoológa to však neznamená, že by kamzíkov v národnom parku za uplynulý rok ubudlo. „Boli veľké horúčavy, takže kamzíky veľmi skoro zaliezli pred slnkom medzi skaly, čo nám značne skomplikovalo ich rátanie. Aj keď sa nám nepodarilo podchytiť absolútnu početnosť, môžeme spokojne konštatovať, že kamzíkom sa v Tatrách darí,“ doplnil Hybler.

Kamzíky pod Veľkou Svišťovkou
23
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Útok orla a 17 medveďov

Najviac kamzíkov sčítacie tímy zaregistrovali tentokrát v dolinách pod Kriváňom, kde sa ich v ten deň pohybovalo dokopy vyše 50. „Okrem toho v lokalite Podbanské mohli sledovať aj neúspešný útok orla na dospelého kamzíka, prekvapil aj výskyt sedemnástich medveďov pohybujúcich sa prevažne nad hranicou lesa,“ uviedla koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u Martina Petránová.

Organizátorom pravidelných sčítaní kamzičej zveri na území TANAP-u sú Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u a Správou PIENAP-u. Kamzíky v národnom parku rátajú už vyše šesť desaťročí. Robia tak dvakrát ročne – vždy na jar a na jeseň. Zatiaľ čo jarné sčítanie je zamerané hlavne na zisťovanie prírastkov mláďat, výsledky jesenného ukážu, aká je početnosť kamzičej populácie pred zimou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM