Peter Handzuš Rôzne

Pod Gerlachovským štítom uviazla maďarská horolezkyňa

Po rannom zásahu dňa 17.03.2012, kedy zo steny pod Lomnickým štítom zvážali za pomoci leteckej techniky záchranári šiestich maďarských turistov, sa situácia opakovala aj v podvečerných hodinách.

Žiadosť o pomoc prišla cez tiesňovú linku HZS „18 300“ a bola adresovaná opäť záchranárom HZS oblastného strediska Vysoké Tatry. Na vrchole Gerlachovského štítu uviazla maďarská horolezkyňa. Po tom, ako jej priateľ samostatne začal schádzať dole, ona ostala na vrchole sama a nebola schopná zostúpiť.

O súčinnosť bola požiadaná VZZS, ktorá vďaka dobrým letovým podmienkam a priaznivému počasiu mohla transportovať záchranára HZS zo Starého Smokovca na Gerlachovský štít. Ak by poveternostná situácia rýchly letecký zásah nedovoľovala, celá záchranná akcia v stále pretrvávajúcich zimných podmienkach, by sa predĺžila do nasledujúceho rána, čo by mohlo závažne ovplyvniť aj zdravotný stav postihnutej.

Záchranár HZS bol pomocou palubného navijaku spustený podvesom k postihnutej, ktorú dostal bezpečne na palubu vrtuľníka. Postihnutá bola mierne podchladená, avšak bez zranení. Oboch po vykonaní technického zásahu transportoval vrtuľník do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovali na dom HZS.

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM