Peter Handzuš Rôzne

Pod Soliskom pochovali lyže

So zimou sa rozlúčili aj na Chate pod Soliskom, lyže sú pochované.

Symbolickým roztopením snehovej vločky a karnevalom na svahu v nedeľu (24.4.) oficiálne ukončili zimnú lyžiarsku sezónu v stredisku na Štrbskom Plese. Lúčenie so zimou dnes pokračovalo na Chate pod Soliskom, kde chatár Milan Štefánik pochovával lyžu.

„Ide o tradičné podujatie, varíme guláš, kapustnicu, máme tu hudobnú skupinu z Podbanského a pochovaním lyží ukončíme sezónu,“ priblížil Štefánik. Pochovávanie lyže prebehlo ako každý iný pohreb, nechýbal smútočný sprievod, pred smútiacimi mal príhovor vedúci lyžiarskeho strediska Peter Tomko. Za odchádzajúcou zimou smútila aj obloha, na chate totiž panovalo upršané počasie a hustá hmla.

„Je to veľmi smutné, po 144 dňoch sme sa rozlúčili s lyžiarskou sezónou. Prejdeme však paralelne hneď do letnej sezóny a zahráme si dnes volejbal na lyžiach,“ dodal s úsmevom Štefánik. Na Chate pod Soliskom takéto podujatie organizujú už piaty rok po sebe, pretože prišli na to, že so zimou sa treba najprv pekne rozlúčiť, aby ju o niekoľko mesiacov mohli znova privítať.

Štefánik ďalej uviedol, že za dva dni, keď sa z rozlúčky so zimou všetci spamätajú, sa pokúsia lyže nájsť. Chýbať dnes nebude ani veľkonočná oblievačka na horský spôsob. „Lyžiari, čo ešte našli odvahu spustiť sa dole, budú určite mokrí, na tomto snehu budú všetci mokrí. Samozrejme, pre dievčatá sme tiež pripravili tradičnú oblievačku, ktorá k Solisku patrí,“ pokračoval Štefánik. Skoro ráno dnes už oblievali lanovkári i pracovníci chaty.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM