Martin Sýkora Kultúra

Pod Spišským hradom si môžete dať vyraziť Medailón pútnika: Sezóna odštartuje v duchu histórie

Už po štvrtý krát sa pod skalami najväčšieho slovenského hradu odohrá zaujímavé podujatie. Precestujete od praveku po súčasnosť.

Ilustračný obrázok k článku Pod Spišským hradom si môžete dať vyraziť Medailón pútnika: Sezóna odštartuje v duchu histórie
Zdroj: TASR

Bohatý program prináša štvrtý ročník kultúrno-duchovného festivalu Spišský Jeruzalem. Sólisti opery Štátneho divadla v Košiciach, gospelový spevokol, tvorivé dielne pre deti či terénne exkurzie odprezentujú návštevníkom poznatky o pamiatke UNESCO. Festival prebieha od piatka do nedele 22. mája na území Spišského Podhradia a Spišskej Kapituly.

„Spišský Jeruzalem nie je len historickým územím či pútnickým miestom, na pozadí ktorého sa vypína Spišský hrad. Je aj miestom na uvažovanie a meditáciu. Nádherná príroda a scenérie lokality svetového kultúrneho dedičstva UNESCO oslovia každého vnímavého človeka,“ opísal podujatie Martin Hlavatý z oddelenia animácie kultúry Spišského osvetového strediska v Spišskej Novej Vsi.

Pracovníci Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi každý rok návštevníkom prezentujú aj unikátne prírodné pamiatky UNESCO prostredníctvom terénnych exkurzií. „Oboznámia verejnosť so vzácnymi nálezmi v travertíne z tejto oblasti (paleontologické pozostatky nosorožca, mamuta či korytnačiek). Vysvetlia napríklad aj vznik travertínových kôp v okolí Spišského Podhradia,“ uviedla referentka kultúry z Múzea Spiša Eva Čarnogurská.

Lokalita v okolí prameňa Sivá brada bola podľa historika Pavla Dvořáka posväteným miestom. „Stáročia sa tu konali procesie a omše pod holým nebom. Výskum z roku 2002 ukázal, že kaplnky v okolí tohto prameňa sú kalváriou, zrejme najstaršou na Slovensku. Je to kópia Jeruzalema, Ježišovho života, veľkolepá divadelná scéna,“ opísal Dvořák.

Kultúrny program ponúka pestrú paletu viacžánrových vystúpení. Pre návštevníkov je pripravené koncertné vystúpenie Cigánskych Diablov, koncert Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, na návštevníkov čaká hudobné vystúpenie La Gioia. V stánku Spišského osvetového strediska si budú môcť návštevníci vyraziť aj Medailón pútnika.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM