Martin Sýkora Rôzne

Pod Tatrami držia krok s dobou: Popradská nemocnica získala finančný dar

Nemocnica Poprad, a.s. za ostatné desaťročie investovala do modernizácie. Granty z Nadácie VÚB už osem rokov zlepšujú podmienky pacientom v Poprade

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami držia krok s dobou: Popradská nemocnica získala finančný dar
Zdroj: Dnes24.sk

Nadácia VÚB opäť podporila nemocnicu v Poprade. Pridelením aktuálneho grantu vo výške 66 500 eur dosiahla celková pomoc nemocnici hodnotu 333 000 eur. Symbolický šek odovzdal do rúk riaditeľa nemocnice Petra Petruša generálny riaditeľ VÚB banky Alexander Resch. Ide o vzájomnú osemročnú spoluprácu, vďaka ktorej od roku 2008 dokázala nemocnica zmodernizovať materiálno-technické a prístrojové zabezpečenie viacerých oddelení.

Detské, gynekologicko-pôrodnícke, interné, neurologické, ortopedické aj rehabilitačné oddelenie v Nemocnici Poprad, a. s., prešli počas uplynulých rokov intenzívnou zmenou. Podpora z Nadácie VÚB, ktorá za osem rokov prispela sumou dosahujúcou 333 tisíc eur, bola zameraná na modernizáciu materiálno-technického a prístrojového zabezpečenia jednotlivých oddelení. Za túto sumu sa tak mohla nakúpiť hysteroskopická technika, manuálny dezinfektor endoskopov, dávkovače liekov, ale tiež stoly na cvičenie a masáže či prenosný defibrilátor a monitor vitálnych funkcií. V tomto roku sú finančné prostriedky z grantu určené na pomoc pre pediatrické oddelenie s JIS, gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, chirurgické oddelenie, oddelenie vnútrorného lekárstva a fyziatricko-rehabilitačné oddelenie.

„Na celkové zlepšenie úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti našich pacientov pôsobí niekoľko dôležitých faktorov. Nielen odborná úroveň personálu, ale tiež materiálne a technické zabezpečenie, či prostredie, v ktorom sa ľudia budú – aj napriek chorobe – cítiť lepšie. A práve vďaka nášmu významnému partnerovi, ktorým Nadácia VÚB je, sa nám to darí realizovať. Veď v prívetivom prostredí sa cítia príjemnejšie nielen pacienti, ale i personál,“ povedal Peter Petruš.

Veľká časť finančných prostriedkov bola tento rok pridelená aj detskému oddeleniu. „Financie sa snažíme využiť v prospech pacientov. Z prostriedkov sme zakúpili transportný ventilátor, ktorým premiestňujeme nedonosené deti z okolitých nemocníc do popradskej nemocnice. Zakúpili sme aj prístroje na dýchanie, ale aj prístroj na liečenie ťažko chorých pľúc,“ uviedla primárka detského oddelenia Beáta Šoltýsová.

Aj vďaka takejto pomoci sa môže nemocnica pýšiť prestížnym ocenením Biele srdce, ktorým Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek ocenila na celoslovenskej úrovni už dve zdravotné sestry popradského zariadenia – v roku 2014 Gabrielu Kucovú, sestru pediatrického oddelenia s JIS a v tomto roku Angeliku Farkašovú, vedúcu sestru na otorinolaryngo­logickom oddelení. „Avšak nie tieto či iné ocenenia, ale spokojný pacient, je pre nás tou najväčšou odmenou a ocenením,“ dodal Petruš. Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že vlani sa Nemocnica Poprad umiestnila v TOP 10 v rámci celonárodného hodnotenia nemocníc.

„Som veľmi rád, že aj dcérska spoločnosť VÚB banky, Consumer Finance Holding, mohla podporiť dobrú vec práve v regióne, v ktorom pôsobí. Ako jeden z najväčších zamestnávateľov pod Tatrami cítime zodpovednosť za úroveň kvality života a snažíme sa prispievať k jej neustálemu zlepšovaniu, pretože ľudia v našom regióne sú pre nás mimoriadne dôležití,“ vysvetlil dôležitosť spolupráce Jaroslav Kiska, generálny riaditeľ Consumer Finance Holding, a.s. a člen správnej rady Nadácie VÚB.

„Sme jednou z najväčších bánk na Slovensku a preto cítime záväzok byť prítomní nielen v podnikaní v regiónoch, ale chceme prispieť aj k zlepšeniu života miestnych komunít. Veľmi si ceníme ich vlastnú iniciatívu a sme radi, že môžeme pomôcť aj popradskej nemocnici zlepšovať kvalitu a podmienky zdravotnej starostlivosti pacientov,“ povedal Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB

Nadácia VÚB v roku 2014 prerozdelila vyše 540-tisíc eur a v roku 2015 až 650 000 eur na takmer 100 projektov celoslovenského i lokálneho charakteru. Práve prostredníctvom grantov sa snaží podporovať nadanie odborníkov, rozvíjať talent, vzdelávať, ochraňovať životné prostredie, podporovať komunity, aj pomáhať znevýhodneným.

nemocnica poprad odovzdávanie šeku
17
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM