Peter Handzuš Rôzne

Pod Tatrami komplikujú dopravu snehové jazyky a záveje

Cesta III/018147 Šuňava Chotár je momentálne neprejazdná, dopravné obmedzenia sa vzťahujú aktuálne aj na horský priechod v pohorí Spišská Magura.

Na celom území Prešovského samosprávneho kraja stále sneží, cestári však majú situáciu pod kontrolou. „Nemáme hlásené žiadne problémy, situácia je pokojná, priebežne upravujeme všetky cesty. Neprejazdný ostáva len úsek medzi Štrbou a Šuňavou v Popradskom okrese,“ priblížil situáciu na cestách dispečer Správy a údržby ciest PSK Tomáš Lažo.

Väčšina ciest I. triedy je pokrytá vrstvou kašovitého snehu alebo čerstvého snehu od jedného do štyroch centimetrov. „Vrstva utlačeného snehu, resp. zľadovateného do štyroch centimetrov je na ceste 1/67 smer Podspády a na horskom priechode Vernár, podobne aj na ceste 1/77 smer Obručné,“ doplnil Lažo. Cesty I. triedy v okrese Vranov nad Topľou sú vlhké.

Cesty II. triedy sú pokryté vrstvou kašovitého, resp. utlačeného snehu až do dvoch centimetrov. V oblasti Vysokých Tatier a v okolí Spišskej Starej Vsi je to do piatich centimetrov. Cesty III. triedy sú pokryté vrstvou utlačeného snehu miestami až do 8 cm, najmä v okolí Popradu a Spišskej Starej Vsi. Lažo tiež upozornil na tvorbu snehových závejov a jazykov v okolí Tatranskej Štrby, Šuňavy a Svidníka. V teréne je momentálne 35 mechanizmov.

Aktualizované o 15:00

Podľa aktuálnej informácie od Správy a údržby ciest PSK sneží momentálne v okolí Tatranskej Štrby, Medzilaboriec, Chminianskej Novej Vsi v okrese Prešov a Svidníka.

Väčšinu ciest I. triedy na území kraja pokrýva kašovitá vrstva snehu do jedného až štyroch centimetrov (cm). Zľadovatený sneh pokrýva úseky prechádzajúce horskými priechodmi Podspády a Vernár.

Na cestách II. kategórie sa nachádza kašovitá a utlačená snehová vrstva do výšky dvoch cm. V okolí Vysokých Tatier a Spišskej Novej Vsi môže dosahovať až päť cm. Cesty III. triedy sú pokryté vrstvou utlačeného snehu miestami až do ôsmich cm, a to hlavne pri Poprade a Spišskej Novej Vsi.

Vodiči dnes musia rátať aj s tvorbou snehových jazykov a závejov. Týka sa to hlavne ciest v okolí Tatranskej Štrby, Šuňavy a Svidníka.

Okrem neprejazdného úseku cesty III/018147 Šuňava Chotár platia dopravné obmedzenie aj pre obec Litmanová. Premávka tu presmerovali vplyvom veľkého množstva snehu a snehových mantinelov na ceste do jedného jazdného pruhu.

Podľa aktuálnej informácie z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove je dnes od 9.00 h uzavretý horský priechod v pohorí Spišská Magura medzi obcami Spišská Belá a Spišská Stará Ves v okrese Kežmarok pre kamiónovú dopravu, a to z dôvodu vytvárania snehových jazykov a závejov. Premávku na mieste riadi polícia a kamióny zastavujú v obci Slovenská Ves.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM