Peter Handzuš Správy

Pod Tatrami máme novú miss. Najkrajšou stredoškoláčkou je Ivana Petrušová zo Svitu

Miss stredných škôl Slovenskej republiky má za sebou piaty ročník. O titul kráľovnej krásy zabojovalo v Hoteli Bystrička v Martine dvanásť finalistiek, ktoré sa uchádzali o priazeň poroty vo viacerých disciplínach, kde predviedli nie len svoj šarm, ale aj kreativitu a umelecké nadanie.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami máme novú miss. Najkrajšou stredoškoláčkou je Ivana Petrušová zo Svitu
Zdroj: Dnes24.sk

Tanečná choreografia, rozhovory, voľná disciplína, či promenáda v plavkách alebo outletovom oblečení, to všetko bolo odborne hodnotené. Víťazkou sa stala 18-ročná študentka Spojenej školy Dominika Tatarku v Poprade, Ivana Petrušová zo Svitu.

Počas príprav precestovali Európu

Finalistky súťaže absolvovali počas príprav na galavečer tri sústredenia. Prvé sa konalo v Terchovej. Druhou zastávkou bolo mesto Paríž, ktoré je známe pre svoju neopakovateľnú atmosféru. Posledné sa konalo počas leta v Chorvátsku, ktoré absolvovali spoločne s finalistkami z Českej republiky. Víťazka získala ako hlavnú cenu exkluzívne fotenie v honorovanej výške 3000 eur pre prestížny časopis Canada Exclusive od Kanadskoslovenskej obchodnej komory.

Na túlanie nemala čas

Ivana je študentkou piateho ročníka, tohto roku maturuje v slovenskom a nemeckom jazyku. Okrem štúdia si nájde čas aj na svoje záľuby. „Bavia ma jazyky, ovládam nemčinu a angličtinu a učím sa španielsky a rusky. Pätnásť rokov tancujem. Najprv to bolo v TK Trend a momentálne v SZUŠ Fantázia vo Svite, hrala som na gitare a 5 rokov spievam. Rada čítam knihy, jazdím na koni. Mám rada módu, ktorú blogujem a rada fotím.“

O sebe hovorí, že bolo slušné dievča, nikdy sa netúlala, pretože ju to nelákalo a ani nebol na to čas. „Svoje voľné chvíle som venovala tancu, konkrétne scénickému tancu. Od malička ma trénuje jedna učiteľka, Jana Gregorová, ktorá je ako moja druhá mama. S tancom som absolvovala veľa vystúpení po Slovensku.“

Tanec dostal prednosť

Ivana sa narodila vo Zvolene, základnú školu navštevovala v Poprade a vo Svite. Potom prestúpila na osemročné gymnázium a neskôr na bilingválnu sekciu gymnázia Dominika Tatarku. Okrem tanca mala záujem aj o atletiku.

„Chcela som chodiť na atletiku, ale tým, že som mala tanečné tréningy, povedali my, aby som si vybrala jedno alebo druhé. Tak som sa rozhodla pre tanec.“

Ťažké rozhodovanie o budúcnosti

Rozhodovanie o tom, kam ďalej v štúdiu, je dosť ťažké. Ivana má ešte mesiac, aby sa rozhodla. Láka ju Praha.

„Odmalička som chcela byť lekárka, pomáhať deťom v Afrike, ale čím som staršia, menej dokážem zvládať pohľad na krv a na ľudské trápenie. Dlho som rozmýšľala nad žurnalistikou, keďže rada píšem. Teraz som rozhodnutá ísť na talentové skúšky z choreografie na VŠMU v Prahe alebo, čo je úplne iný odbor, otvorenú informatiku na ČVUT v Prahe“. S prípadným odchodom do stovežatej súhlasí aj jej priateľ, s ktorým tvorí pár niečo viac ako mesiac.

Pomohol jej známy fotograf

Prvýkrát skúšala šťastie preraziť v modelingu na kastingu do Elite model look pred štyrmi rokmi, ale pre jej výšku 171 cm nepochodila. Po prihlásení do Miss stredných škôl sa spoznala s fotografom Martinom Krystýnekom.

Vďaka nemu som nabrala veľa skúseností s fotením a myslím si, že ma to veľmi posunulo aj v samotnej súťaži. Spolu fotíme outfity, kvôli môjmu blogu. S Martinom ma zoznámila ďalšia moja kamarátka, Miss Tatry, Frederika Kovalčíková.“

Prihlásila sa sama. O súťaži miss, ktorá bola pod záštitou Ministerstva školstva, sa dozvedela od kamarátky, finalistky z predošlého ročníka, Kežmarčanky Stanislavy Rúfusovej. Najprv absolvovala kastingové kolo, z ktorého sa postupovalo na finálový kasting. Na finálovom kastingu ich bolo 40, odkiaľ vybrali 12 finalistiek plus tri náhradníčky.

Prioritou je teraz škola

Okrem honorovanej zmluvy na fotenie, za víťazstvo dostala poukážky na nákup kozmetiky, do kaderníctva, hodinky a vysávač a vďaka voľnej disciplíne vyhrala aj možnosť nahrať singel v nahrávacom štúdiu v Prešove. Jej blízka budúcnosť je spojená so školou.

„O niekoľko dní máme predmaturitné písomky v nemeckom jazyku. Týždeň po polročnom vysvedčení píšeme maturitné skúšky a v máji ma čakajú ústne skúšky, takže teraz sa budem plne venovať štúdiu.“

Autor: Slavo Petrus
Foto: Martin Krystýnek

Najkrajšou stredoškoláčkou je Ivana Petrušová zo Svitu
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM