Peter Handzuš Rôzne

Pod Tatrami rozkvitla kvetina s božským menom. Kedysi sa používala na liečbu srdcových dysfunkcií

V tatranskej prírode zakvitol hlaváčik jarný, nazývaný tiež ako kvetina s božským menom. Jeho latinský názov je Adonis vernalis.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami rozkvitla kvetina s božským menom. Kedysi sa používala na liečbu srdcových dysfunkcií
Zdroj: TASR

Informoval o tom riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. „Adonis bol v gréckej mytológii krásny syn cyperského kráľa, do ktorého sa zaľúbila bohyňa Afrodita. Po jeho smrti uprosila Afrodita Dia, aby mu každú jar povolil dočasne opustiť ríšu mŕtvych. Podľa inej legendy všade tam, kde sa Afroditine slzy zmiešané s Adonisovou krvou dotkli zeme, vyrástol kvet, ktorý nesie meno Adonis,“ priblížil legendu Majko.

Rastlina pod Tatrami vykvitla severne a severozápadne od obce Hôrka, okres Poprad. „Hlaváčik tam rastie izolovane od súvislého výskytu na Slovensku v počte len niekoľko stoviek jedincov,“ vysvetlil Majko.

Riaditeľ Správy TANAP-u informoval, že hlaváčik jarný ľudia spoznajú podľa veľkosti a žltej farby kvetov. „V minulosti bola táto kvetina zbieraná pre svoje liečivé účinky a využívaná na liečbu srdcových dysfunkcií. Rastlina je však jedovatá, a preto sa na domáce použitie neodporúča,“ povedal. Pracovníci TANAP-u upozornili, že ide o chránený druh a na pestovanie v záhrade by ľudia mali uprednostniť umelo dopestované a predávané jedince.

Foto: TASR

Pod Tatrami rozkvitla kvetina s božským menom. Kedysi sa používala na liečbu srd
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM