Peter Handzuš Rôzne

Pod Tatrami sa začala pstruhová sezóna. Ryby sú ale po dlhej zime oslabené

Rybárom pod Tatrami sa už začala pstruhová sezóna a v utorok z riek a potokov vyberali prvých pstruhov.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami sa začala pstruhová sezóna. Ryby sú ale po dlhej zime oslabené
Zdroj: TASR

„Zima bola veľmi dlhá a idú vody z rozpúšťajúceho sa snehu, takže voda je viac-menej ešte zakalená a dvihnutá,“ priblížil situáciu predseda miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Poprade Štefan Kolcún.

Ryby sú vyhladované

Podľa neho tuhá a dlhá zima prispela aj k tomu, že ryby sú vyhladované, oslabené a nebudú mať dostatočnú hmotnosť a veľkosť pre rybárov, ktorí lovia na konzumáciu.

„Športoví rybári, ktorí lovia spôsobom chyť a pusť, si zarybárčia pravdepodobne veľmi dobre. Tí, ktorí rátajú s tým, že ryby cez zimu pribrali na váhe, budú veľmi sklamaní, lebo to zimné obdobie zapríčinilo, že ryby nepribrali, keďže nemali dostatok potravy. Mali by si rybári trošku rozmyslieť a nechať ich pribrať, aby neboli také oslabené, ako sú teraz. To je ale na každom rybárovi, ako sa k tomu postaví,“ konštatoval Kolcún.

Kde všade sa rybárči?

Pstruhová sezóna pod Tatrami trvá od apríla do septembra. Tento región je oproti iným zvláštny tým, že tu rybári nemôžu využívať lipňové vody, na ktorých možno loviť až do decembra, ale len pstruhové a kaprové vody.

„Na rieke Poprad chytáme priamo v meste Poprad a tiež pri mestskej časti Matejovce, ako sa pripája Slavkovský potok, tieto dva revíry sú pstruhové. Ďalej chytáme na Velickom potoku, ktorý je prítokom rieky Poprad a je tu pekné zastúpenie lososovitých rýb. Ďalším významnejším revírom je Studený a Skalnatý potok, dobre zarybnený je aj Slavkovský potok, v menšom množstve sú pstruhy aj v Gerlachovskom a Červenom potoku,“ vymenúva Kolcún.

Miestna organizácia v Poprade spravuje aj Hornádsku dolinu, konkrétne rieku Hornád od prameňov až po sútok potoka Teplično v obci Betlanovce. K tomu sa pridružuje aj Vernársky potok a potok Bystrá. Popradský rybársky zväz má v súčasnosti takmer 400 členov a všetci sa podľa Kolcúna tešia, že môžu pri vode po zime nabrať novú energiu.

Rybárov neprišlo veľa

„Rybárčim už niekoľko rokov. Na dnešný deň som sa po dlhej zime strašne tešil. Aj počasie vyšlo. Som prekvapený, čakal som pri rieke viac rybárov. Je to asi preto, lebo voda je studená, kalná a je jej veľa. Som tu asi pol hodinku a chytil som zatiaľ iba jednu rybu, pstruha potočného. Bol ale malý, tak som ho pustil späť do rieky,“ povedal Michal Chripko zo Svitu, ktorý dnes ráno chytal pstruhy na jednom z poldrov priamo v meste.

Pod Tatrami sa začala pstruhová sezóna. Ryby sú ale po dlhej zime oslabené
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM