Martin Sýkora Rôzne

Pod Tatrami vybudovali prvý rybovod: Konečne umožní rybám migrovať

V minulom storočí sa v rámci regulácie vodných tokoch rieky Poprad vybudovala sústava riečnych stupňov. Tie zamedzovali migrácii rýb, čím sa ohrozlli ich populácie.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami vybudovali prvý rybovod: Konečne umožní rybám migrovať
Zdroj: TASR

Rybovod je krokom vpred

Vznikajú izolované úseky tokov, v ktorých dochádza k trvalým zmenám a poškodeniam pôvodného životného prostredia organizmov. Migračné bariéry je možné spriechodniť výstavbou rybovodov. Slovenský vodohospodársky podnik zrealizoval prvé prebudovanie stupňa na toku Mlynica pri cyklistickom chodníku vo Svite.

„Rybovody sú priechody pre ryby, mihule a ďalšie vodné živočíchy, ktoré vytvoria náhradný vodný prúd, umožňujúci týmto živočíchom bezpečne prekonať migračnú bariéru proti prúdu aj po prúde,“ vysvetlil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Ide o riečny stupeň, ktorý bol v minulosti poškodený povodňami a neslúžil už svojmu účelu. „Vybudoval sa celokorytový bystrinný sklz, avšak s preliačeným miskovitým profilom a vytvorením profilu v tvare písmena V v strede prúdnice. Takto realizovaný sklz umožní dosiahnuť v rybovode rôzne rýchlosti prúdenia vody, čo je dôležité pre migráciu slabších rybích plavcov,“ priblížil Majko.

Pod Tatrami sa začala pstruhová sezóna. Ryby sú ale po dlhej zime oslabené
11
Galéria
Zdroj: TASR

Držíme európsky trend

Na ľavom okraji koryta vznikli úseky s plytšou, pomalšie tečúcou vodou, umožňujúce prekonanie rybovodu aj mihuliam, prípadne aj neplavcom hlaváčom. Vytvorenie samostatného stredového V-profilu zabezpečí dostatočnú výšku vodnej hladiny v hlavnej prúdnici sklzu počas jesennej migrácie pstruha potočného pri nízkych vodných stavoch.

„Z hľadiska plnenia si záväzkov SR voči európskej Rámcovej smernici o vode dôjde v nasledujúcich rokoch k rozsiahlemu spriechodňovaniu migračných bariér na vodných tokoch Slovenska, vrátane rieky Poprad s jej kaskádami riečnych stupňov medzi mestami Svit a Poprad,“ informoval Majko. Výstavba týchto rybovodov bude mať podľa jeho slov veľký prínos nielen z hľadiska ochrany prírody, ale aj rybárstva a trvalo udržateľného využívania vodných tokov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM