Monika Gécziová Správy

Pod Tatry sa vracia zima: Cestári budú opäť v pohotovosti

I napriek tomu, že cestári zimnú údržbu ciest oficiálne pred dvoma dňami ukončili, vzhľadom k predpovedi počasia na ďalšie dni, sa chystajú na opätovnú aktiváciu zimnej údržby.

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatry sa vracia zima: Cestári budú opäť v pohotovosti
Zdroj: TASR

„Aj keď sme zimnú údržbu ciest oficiálne ukončili 8. apríla, našu činnosť neriadi kalendár, ale príroda. A vzhľadom na nepriaznivé prognózy počasia nariaďujem v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča od štvrtka 11. apríla opätovne aktivovať výkon zimnej údržby ciest,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚCPSK) pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že vodiči budú pripravení v denných aj nočných zmenách okamžite reagovať na aktuálny vývoj počasia.

Ako dodal, do strednej Európy od severu pomaly postupuje studený front, za ktorým k nám bude od severovýchodu až východu prúdiť chladný a vlhký vzduch. V dôsledku toho sa v najbližších dňoch očakáva výrazné ochladenie, prevažne veľká oblačnosť, na väčšine územia dážď alebo prehánky, v noci vo vysokých a stredných polohách a ojedinele aj v nižších polohách aj zrážky snehové. Pod vplyvom ochladenia môže najnižšia nočná teplota na viacerých miestach klesnúť pod 0°C.

Zdroj: TASR

„Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Špeciálne vyzývam k maximálnej opatrnosti tých motoristov, ktorí stihli medzičasom prezuť na svojich kolesách letné pneumatiky,“ upozorňuje vodičov Barilla a dodáva, že SaÚCPSK pre vodičov prevádzkuje internetovú stránku Oko cestára, ktorá im umožňuje aktuálny kamerový pohľad na vybrané úseky ciest II. a III. triedy v rámci nášho kraja.

Na stránke www.okocestarapsk.sk sa tak vodičom zobrazí mapa Prešovského kraja s umiestnením jednotlivých meteostaníc s kamerami. „Po kliknutí na položku „Aktuálny kamerový pohľad“ sa zobrazí 23 fotografií ciest, čo je najzaujímavejšia informácia pre vodičov chystajúcich sa na jazdu, a to hlavne v zimnom období. Utvoria si tak aspoň približný obraz o stave vozoviek v určitých lokalitách,“ uzatvára Barilla s tým, že zistiť tu tiež môžu teplotu vozovky a teplotu ovzdušia v danom úseku cesty.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk

A takto na našich cestách vyzeralo začiatkom januára.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM