Peter Handzuš Rôzne

Podnikatelia sa spojili. Internet bude zadarmo!

Popradčania a návštevníci mesta sa môžu tešiť na bezplatné Wi-Fi pripojenie na Námestí sv. Egídia v Poprade. V historickom centre sa tak bude dať zadarmo surfovať minimálne do konca leta. To však nie sú jediné pozitívne novinky, ktoré ľudí v najbližš

V Poprade vzniklo nové občianske združenie (OZ) Pre mesto, ktoré chce dosiahnuť oživenie centra mesta a stať sa akousi konkurenciou voči veľkým obchodným centrám. Dohromady sa tam spojilo 72 podnikateľov nielen z Námestia sv. Egídia, ktorých cieľom je priniesť tam kultúrne, spoločenské i športové podujatia. V OZ sú zastúpení podnikatelia, ale aj popradská samospráva.

Jednou z prvých aktivít, ktorá vznikla na podporu oživenia centra mesta, je organizácia florbalového turnaja na ulici 1. mája. Ďalšími podujatiami by malo byť vítanie leta a prázdnin 21. a 22. júna, ďalšou veľkou akciou by mohlo byť na prelome júla a augusta podujatie pod názvom Made in Slovakia. **„Chceme na námestí prezentovať Slovensko, budú tam zastúpení vinári, mliekari. Chceme priviesť výrobcov syra, ale aj iné podniky, ktoré v tomto regióne niečo vyrábajú,“ **konkretizoval predseda OZ Pre mesto Ondrej Kavka.

Združenie má určité požiadavky aj smerom k samospráve. Jednou z nich bolo parkovné v centre mesta, tu už obe strany dospeli k dohode a parkovanie bude od 16. hodiny počas pracovných dní a cez víkendy a sviatky zadarmo. „Ďalšou takou požiadavkou je vytvoriť menšie detské ihrisko na námestí, konkrétne pri cukrárni Lucia, bývalé Domenico. Okrem toho by sme chceli oživiť Ulicu 1. mája nejakou zeleňou, prípadne ju prestrešiť, aby sa tu dali organizovať podujatia. Podobne chceme prekryť aj pódium medzi kostolmi, keďže počasie pod Tatrami je premenlivé. Za nemenej dôležité považujeme aj zvýšenie počtu kultúrnych a spoločenských podujatí na námestí,“ vymenoval Kavka.

V tomto smere je mesto ústretové a niektoré zo spomínaných aktivít už malo v pláne skôr. „Vítame vznik tohto združenia, budeme maximálne ústretoví, aj naším cieľom je oživiť centrum Popradu,“ konštatoval viceprimátor mesta Adrián Kromka. Samospráva však očakáva, že sa na námestí postupne upravia otváracie hodiny jednotlivých prevádzok, aby tam obyvatelia mali prečo prísť.

„Chceme zorganizovať napríklad lampiónový sprievod a počas kultúrneho leta okrem iného pripravujeme podujatia na jednotlivé dni v týždni. Každý štvrtok by tak malo byť na námestí premietanie filmov, každý piatok nejaký hudobný koncert, soboty budú patriť divadelným predstaveniam a nedele dychovke,“ uviedol Kromka. Okrem toho chce mesto s OZ spoločne pracovať na odpustových slávnostiach a samospráva tiež víta nápad pokryť celé Námestie sv. Egídia Wi-Fi pripojením.

„My, ľudia, ktorí žijeme a podnikáme v centre mesta, vidíme, že návštevnosť tejto časti mesta je alarmujúca. Za ostatné tri roky nám podnikateľom klesli tržby o 60 percent a chceme s tým niečo robiť,“ povedal Kavka. Jednou z príčin, prečo je centrum prázdne, je aj zatvorenie obchodného domu Prior pred štyrmi rokmi z dôvodu jeho rekonštrukcie. Samospráva má podľa Kromku prísľub od investora, ktorým je spoločnosť Multi Development, že na jeseň tohto roka sa začnú búracie práce. „Na spoločnom rokovaní nám investor potvrdil, že táto investícia je pre nich prioritou,“ ubezpečil Kromka.

poprad24.sk/tasr

Podnikatelia sa spojili. Internet bude zadarmo!
1
Galéria
pre_mesto
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM