Peter Handzuš Rôzne

Podnikatelia už môžu z osobných áut odstrániť priečky bez prestavby

Podnikatelia, ktorí si kúpili osobný automobil s odpočtom DPH, už z neho môžu odstrániť deliacu priečku bez toho, aby museli auto prestavať. Umožňuje im to novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách, ktorá tento týždeň

Motoristi tak už majú možnosť prevádzkovať na pozemných komunikáciách aj vozidlo, z ktorého bola odstránená deliaca priečka oddeľujúca priestor pre vodiča a cestujúcich od úložného priestoru. Právna norma z dielne Ľudovíta Jurčíka (SaS) tak zaviedla výnimku do súčasného absolútneho zákazu prevádzkovať v premávke na pozemných komunikáciách vozidlo, ktoré sa nezhoduje so schváleným typom.

Doteraz existovala možnosť odstrániť deliacu priečku len cez možnosť prestavby vozidla zmenou jeho kategórie z M1 na N1, ktorá bola prakticky nevyužívaná pre komplikovanosť, zdĺhavosť a nákladovosť tohto procesu. „Takto sa umožní odstrániť deliacu priečku z vozidla bez nutnosti prestavby vozidla, a teda jednoduchým fyzickým odmontovaním,“ uviedol Jurčík.

Poslanec upozornil, že jeho novelou nie je dotknutá vyhláška ministerstva dopravy, podľa ktorej vozidlo kategórie N s nedelenou skriňovou karosériou pri preprave nákladu, ktorý by počas prevádzky mohol ohroziť vodiča alebo cestujúcich, musí byť za posledným radom sedadiel vybavené priečkovým systémom. „Zmenou zákona sa umožní odstrániť priečkový systém najmä tým prevádzkovateľom vozidiel, ktorí neprevážajú náklad potenciálne ohrozujúci vodiča alebo cestujúcich,“ uvádza poslanec v dôvodovej správe.

Preto ustanovuje, pri ktorých vozidlách sa deliaca priečka môže z vozidla odstrániť. Ide iba o kategórie N1 (nákladné), ktoré sú odvodené od vozidiel kategórie M1 (osobné). Pri klasických dodávkových vozidlách určených prevažne na prepravu nákladu táto deliaca priečka z vozidla nemôže byť demontovaná, pretože by sa ohrozil všeobecný záujem na bezpečnosti premávky na pozemných komunikáciách pri preprave nákladu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM