Pavol Krupka Kultúra

Podtatranská knižnica má 60 rokov

Podtatranská knižnica oslavuje tento rok už svoje 60. výročie. Za tento čas sa stala regionálnou kultúrnou, informačnou a vzdelávacou inštitúciou v oblasti knižnej, bibliografickej, kultúrno-vzdelávacej a vydavateľskej činnosti. Verejné knižničné sl

Súčasná Podtatranská knižnica ako inštitúcia vznikla pod názvom Verejná knižnica v roku 1947. Vystriedala viacero umiestnení v centre mesta, napokon sa v roku 1977 presťahovala do svojich súčasných hlavných priestorov na Podtatranskej ulici v Poprade, kde sídlia všetky jej oddelenia, s výnimkou oddelenia umenia.

Pole pôsobnosti knižnice i ponuka služieb sa rokmi rozširovali. Napríklad v spolupráci s miestnym ochotníckym divadelným súborom od roku 1954 pripravovala literárne večery s celoslovenským ohlasom, často za účasti spisovateľov a literárnych vedcov, akými boli Alexander Matuška, Ctibor Štítnický, Ján Smrek, Andrej Plávka, Ladislav Mňačko, Vojtech Mihálik, Vladimír Mináč, Vladimír Reisel a mnohí ďalší. Besedy o knihách a stretnutia so spisovateľmi sa stali neoddeliteľnou súčasťou práce popradských knihovníkov.

V tomto trende knižnica pokračuje aj v súčasnosti. Pridala však aj organizáciu výstav výtvarných diel v oddelení umenia, umiestneného v historickej budove v Poprade-Spišskej Sobote. Dôležitá je aj práca s detským čitateľom, pre ktorého pripravuje rôzne vzdelávacie a motivačné podujatia s cieľom pritiahnuť čo najviac detí čítaniu. V priestoroch knižnice môžu čitatelia využiť pripojenie na internet v lokálnej počítačovej sieti, či napojenie na centrálny informačný systém.

Podtatranská knižnica má dnes už 10 tisíc členov, vo svojom fonde viac ako 400 tisíc kníh a dokumentov a do budúcna jasnú víziu. //„Chceme, aby aj naďalej naša knižnica bola moderným, informačným, kultúrno-vzdelávacím centrom regiónu,“ //povedala Anna Balejová, riaditeľka knižnice.

Činnosť Podtatranskej knižnice sleduje aj náš spravodajský portál. Jednotlivé podujatia pravidelne avizujeme v kalendári akcií, pripravili aj viacero reportáží. Poslednú z nich o podujatí Dni detskej knihy si môžete pripomenúť [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.131185_V-Poprade-prebiehaju-Dni-detskej-knihy]TU.[/link]

Poprad24/Mesto Poprad/SNK Foto: Marián Handzuš Video: Marián Handzuš

Podtatranská knižnica má 60 rokov
1
Galéria
kniznica
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM