Martin Sýkora Správy

Podtatranská noc ohlásila príchod zimy: Vietor, sneh a popadané stromy

Cestári Správy a údržby ciest PSK pracovali v plnom nasadení od noci zo soboty na nedeľu. Na viacerých úsekoch robil problémy sneh a silný vietor, popadali stromy.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranská noc ohlásila príchod zimy: Vietor, sneh a popadané stromy
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Sneh a spadnuté stromy

V spolupráci s dopravnou políciou pracovníci Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK), oblasť Poprad v nedeľu dopoludnia uzatvorili úsek cesty Štrbské Pleso – Vyšné Hágy, kde spadlo na cestu viac ako 10 stromov. Popoludní boli spadnuté stromy odstránené cesta sprejazdnená.

„Spadnuté stromy sme zaznamenali aj na úsekoch ciest Štrbské Pleso – Podbanské a Šuňava – Liptovská Teplička,“ uviedol riaditeľ SÚC PSK, oblasť Poprad Marián Barilla.

Počas celej noci v celom regióne snežilo, najintenzívnejšie v oblasti Vysokých Tatier. Pretrvával silný vietor, ktorý na viacerých úsekoch komplikoval údržbu ciest. "Všetci vodiči počas celej noci nepretržite pluhovali a posypovali a snažili sa čo najviac zmierniť následky poľadovice,“ dodal Barilla.

Pondelkové ráno už vyzeralo optimisticky. „Všetky cesty sú zjazdné. Cesty sú mokré, na cestách vo vyšších polohách sa nachádza ujazdený sneh od 2 do 5 centimtetrov. Nepretržite pokračujeme v udržiavaní ich zjazdnosti," informoval riaditeľ SÚC PSK, oblasť Poprad. V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas 24 hodín vo výkone nasadených 16 sypačov. Prepluhovali sme 2580 kilometrov ciest, posypali sme 1040 kilometrov ciest chemickým posypovým materiálom (soľou), a 270 kilometrov inertným materiálom (kamenivom).

Zdroj: TASR

Buďte na cestách opatrní

Oblastný riaditeľ verí, že vodiči budú predvídať situáciu na cestách a brať do úvahy vplyvy nepriaznivého počasia, ktoré zasiahlo celú strednú Európu.

„Opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,“ upozornil Marián Barilla, ktorý pred víkendom nariadil aktivovať výkon zimnej údržby v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča.

Pre cestárov predstavuje aktuálne počasie tú najhoršiu kombináciu pre údržbu ciest. Po príchode intenzívneho dažďa a sneženia vo vyšších polohách nasledoval príchod silného vetra, ktorý spôsoboval okamžité zafúkavanie odpluhovaných ciest. S nočným poklesom teploty vzduchu sa na mokrých vozovkách začala tvoriť poľadovica, ktorú naďalej sprevádzalo nepretržité sneženie. Práve toto je situácia, keď ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné ošetriť cesty k všeobecnej spokojnosti v celom podtatranskom regióne. Príroda opäť ukázala, že v niektorých prípadoch je silnejšia ako človek.

Foto: Martin Sýkora

Pluhy krúžili aj v Poprade

Aj podtatranskú metropolu v noci na pondelok prvýkrát v tejto sezóne zasypal sneh. „Pracovníci Správy mestských komunikácií (SMK) v nedeľu (29.10.) najprv začali s obhliadkou chodníkov a komunikácií a odstraňovaním konárov po silnom vetre,“ uviedol riaditeľ SMK Peter Fabian. So začiatkom sneženia v noci postupne vyrazilo do ulíc päť mechanizmov, ktoré pluhovali a posypovali chodníky a komunikácie medzi bytovkami. Počas tejto noci bolo použitých spolu 22 ton posypovej soli. „Momentálne prebieha dočisťovanie chodníkov, lávok, komunikácií medzi bytovými domami a ciest,“ uzavrel Fabian.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM