Peter Handzuš Správy

Podtatranskí učitelia a žiaci koncertovali na námestí: Aj oni chcú zlepšiť naše školstvo

Koncert v Poprade nadviazal na štrajkový týždeň učiteľov, živú reťaz v Poprade a miništrajk počas návštevy vlády v Kežmarku. Počas koncertu predviedli svoju prácu učitelia aj ich žiaci.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranskí učitelia a žiaci koncertovali na námestí: Aj oni chcú zlepšiť naše školstvo
Foto: Peter Handzuš

V piatok 12. februára sa po popradskom námestí sv. Egídia rozliehali tóny koncertu „Učitelia pre vás“, ktorý zorganizovali podtatranskí učitelia základných umeleckých škôl.

„Organizujeme koncert učiteľov a žiakov pre verejnosť. Aj takto chceme dať verejnosti najavo, že nám záleží na stave nášho školstva. Máme pocit, že ho naozaj treba zlepšiť a zatiaľ sa pre to robí veľmi málo,“ povedal o koncerte jeden z organizátorov Ján Smolka.

O rozmanitosť programu sa postaralo množstvo vystupujúcich učiteľov a žiakov. „Na koncerte sa predstavili Gregor Hulín, Monika Štolcová, Alenka Stoklasová, Števo Šanta, Tereza Hulková, Julia Hornik, Jozef Štrpka, Monika Piekelnicka, Mário Karas a deti zo ZŠ v Spišskom Štvrtku s učiteľmi z programu Teach for Slovakia,“ vymenovala účinkujúcich na koncerte moderátorka Alena Váradyová.

Tak, ako sa Slováci rôzne stavajú k štrajku učiteľov, aj reakcie na koncert, ktorý podporoval zmeny v šolstve, boli aj pozitívne aj negatívne. „Reakcie ľudí sú rôzne. Začínali sme s dvadsiatimi ľuďmi. Ale zastavujú sa tu ďalší a ďalší. Niektorí to prijímajú, niektorí nie, niektorých to nezaujíma,“ prezradil ďalší z organizátorov Tomáš Macko a Ján Smolka dodal: „Rozdávame tu aj letáčiky, kde je napísané, prečo si myslíme, že naše školstvo je zlé a prečo nedosahuje výsledky, ktoré by dosahovať malo.“

Väčšina téz na letákoch ktoré učitelia počas koncertu prezentovali bola prevzatá z kampane A dosť! Dočítať ste sa tam mohli toto:

  1. V kvalite vedomostí detí sa podľa meraní medzinárodných testov PISA neustále prepadáme. Vo všetkých meraných kategóriách vykazujeme podpriemerné výsledky a nachádzame sa na posledných miestach medzi vyspelými štátmi.
  2. Naše deti nie sú v školách šťastné. V celosvetovom hodnotení patria slovenské školy do trojice najmenej obľúbených.
  3. Dlhodobo investujeme do vzdelávania a budúcnosti našich detí najmenej financií spomedzi vyspelých krajín. Je to menej ako 5% HDP. Priemer vyspelého sveta je vyšší ako 6% HDP.
  4. V porvnaní s inými krajinami dáva náš vzdelávací systém deťom najmenšie šance prekonať sociálne nerovnosti a vymaniť sa z chudoby. Kto je chudobný, chudobným aj ostane, pretože školy majú minimálnu kapacitu tento stav napraviť.
  5. Najmenej si ceníme prácu učiteľov. Ich platy v porovnaní s inými absolventmi vysokých škôl tvoria priemerne 57%, priemer vo vyspelých krajinách je 80%. To znamená, že robotník za pásom v automobilovej továrni je ocenený viac ako učiteľ, ktorý ho vzdelal.
  6. Financovanie školstva je neprehľadné. Vytvára jednostrannú motiváciu – nevytvárať kvalitu ale kvantitu žiakov, v opačnom prípade by školy existenčne neprežili. Takisto peniaze z ministerstva nejdú priamo do škôl, ale cez zriaďovateľov – miestne samosprávy mierne oklieštené prichádzajú na miesto určenia.

Mohlo by vás zaujímať aj:
Živá reťaz učiteľov v Poprade: Štrajkujúcich prišli podporiť aj rodičia a študenti
Popradom pochodovali študenti. Vyjadrili tak podporu štrajkujúcim učiteľom

Koncert učiteľov v Poprade
19
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM