Peter Handzuš Kultúra

Vojtech Rušin navštívil až 60 krajín, vo Svite zaplnil knižnicu fotkami ľudí z celého sveta

Knižnicu vo Svite zaplnili fotografie portrétov ľudí z celého sveta. Počas mnohých expedícii ich nafotil astronóm a fotograf Vojtech Rušin.

Ilustračný obrázok k článku Vojtech Rušin navštívil až 60 krajín, vo Svite zaplnil knižnicu fotkami ľudí z celého sveta
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Verím, že človek je od prírody dobrý. Mám pocit, že ak by sa ukazovalo viac dobrých ľudských vlastností, v televízii, v novinách, tak tento svet by sa menil smerom k lepšiemu,“ povedal na začiatku vernisáže Vojtech Rušin.

Vojtech Rušin navštívil 60 krajín a výstava vo Svite je len malým prierazom toho, čo tento rodák spoza Magury vo svojom živote zažil.

Zábery sú dielom okamihu

Fotografie vznikajú v konkrétnej situácii. Niektorých sa podarilo zvečniť hneď, iných musel na fotenie presviedčať. „Vždy je to o konkrétnom zážitku, ktorý som s týmito ľuďmi zažil. No niektorých som musel dlhšie prehovárať, aby sa nechali odfotiť,“ hovorí o svojich fotografiách Rušin.

Vzdialené Slnko vymieňa za tváre obyčajných ľudí

„Tieto tváre sú vlastne odrazom Slnka,“ hovorí s úsmevom fotograf a dodáva: „Takmer všetka energia z vesmíru k nám prichádza zo Slnka. Bez Slnka by nebol na Zemi život, ani takíto krásni ľudia.“

Ako astronóm musel mať k fotografii vzťah

Astronóm Vojtech Rušin začínal s fotografovaním na Skalnatom Plese ako mladý astronóm. V tých časoch ešte neboli moderné farebné kamery. Prvé fotografie sa robili na čiernobielu platňu – negatív, ktorý bolo treba ručne vyvolať. Kto nemal vzťah k fotografovaniu, ťažko mohol robiť astronóma.

Ako fotograf má svoje limity

Nie vždy je však pripravený fotiť. „Na fotografovanie musíte mať náladu. Občas ma volajú, aby som ich odfotografoval. Ale to sa nedá. Je neviem pracovať tak, že zoberiem fotoaparát a urobím z vás pekný portrét. To by som nedokázal,“ prezradil o sebe fotograf, ktorý najradšej fotí pri neformálnych stretnutiach a diskusiách s rôznymi ľuďmi, ktorých stretáva na svojich cestách.

Výstava fotografií Vojtech Rušina v Mestskej knižnici vo Svite potrvá do 12. júla 2013.

Poézia ľudskej duše: Vojtech Rušin verí, že ľudia sú od prírody dobrí
15
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM