Dominika Pacigová Tlačové správy

Pohľadmi míňame našu podstatu: Žiaci SŠUDT zaujali pútavými prednáškami

Rok 2018 je Európskym rokom kultúrneho dedičstva. Na hodinách umenia a kultúry si gymnazisti kládli rôzne otázky a hľadali odpovede.

Ilustračný obrázok k článku Pohľadmi míňame našu podstatu: Žiaci SŠUDT zaujali pútavými prednáškami
9
Galéria
Foto: Jana Harbuľová

Žiaci 3. ročníka Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku sa zamýšľali nad tým, čo z rodiska dedí svet, ale i človek. V rámci projektu Čo je pamätihodnosť – čo by sme si mali pamätať sa dozvedeli o kultúrnych koreňoch svojej rodiny a regiónu. Vrátili sa k takmer zabudnutým jedlám, krojom, životnému štýlu starých rodičov, ale i menej známym stavbám, aby znovuobjavili ich hodnotu.

Zaujímavosti z regiónu

Výsledky bádania spracovali do výstavy Pohľadmi míňame našu podstatu, ktorú prezentovali v obchodnom centre. „Súčasťou výstavy boli študentské filmy o zabudnutých pamiatkach, praktické ukážky krojov, vedomostné kvízy, testy zručnosti a kurz ľudových tancov,“ uviedla učiteľka popradského gymnázia Jana Harbuľová.

Prezentujúci mali spočiatku menšie obavy. „Najskôr sme nevedeli, čo môžeme očakávať a či žiakov prednášky zaujmú. Boli však veľmi šikovní a pozorne nás počúvali,“ prezradila Nikola Jašňáková. „Deti mali možnosť dozvedieť sa veľa zaujímavostí z nášho regiónu. Niektoré z nás mali oblečené kroje, ktoré sú peknou spomienkou na predkov. V dnešnej dobe sú niečím výnimočným,“ pridala sa Aneta Kolodzejová.

Foto: Jana Harbuľová

Význam pamiatok

Gymnazisti sa stretli s pozitívnymi ohlasmi. „Vďaka takýmto prednáškam si mladí ľudia uvedomujú, aký je rozdiel medzi životom v minulosti a súčasnosti,“ skonštatovala Nikola Jašňáková. „Dúfam, že sa nám podarí zorganizovať podobné podujatie aj v budúcnosti,“ dodala Lucia Vojsovičová.

Návraty žiakov do minulosti majú obrovský význam. „Študentské návraty ku kultúrnym koreňom odhaľujú nevyčísliteľné hodnoty hmotných i nehmotných pamiatok v našom regióne, ale i skutočnosť, že mnohé pamiatky sa môžu nenávratne stratiť, ak si včas neuvedomíme ich význam,“ uzavrela Jana Harbuľová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM