Martin Sýkora Rôzne

Polícia prišla s kampaňou, ktorá sa týka cestovných pasov: Majte aj vy pas včas!

Slovenská polícia upozorňuje letných dovolenkárov v dostatočnom predstihu na povinnosť mať cestovný pas, ktorý je potrebný pri ceste do niektorých krajín.

Ilustračný obrázok k článku Polícia prišla s kampaňou, ktorá sa týka cestovných pasov: Majte aj vy pas včas!
Zdroj: TASR

Polícia prostredníctvom svojej facebookovej stránky upozorňuje na príchod leta a s tým súvisiace povinnosti dovolenkárov. Jednou z nich je mať platný cestovný pas. Názov kampane je PAS VČAS.

Preto si pred plánovanou dovolenkou skontrolujte aspoň základné veci, aby vás colníci nevrátili s kyslou tvárou domov. „Krajiny, ktoré vyžadujú cestovný pas väčšinou chcú, aby bol platný minimálne 6 mesiacov po skončení vašej dovolenky (overte si to na webe ministerstva zahraničných vecí),“ upozorňuje slovenská polícia, ktorá zároveň uviedla, že deti pod 15 rokov nemajú ešte občiansky, preto musia mať pri ceste do zahraničia svoj vlastný pas a to v akomkoľvek veku. Radšej čakať v bufete na pláži než na úrade hovorí policajný slogan. Vybaviť si cestovný pas nie je žiaden problém. „Pas sa dá vybaviť tam, kde bývate a to bez rozdielu, či je to trvalý alebo prechodný alebo neprihlásený pobyt,“ informovala polícia s tým, že vek držiteľa pasu ovplyvňuje aj jeho platnosť.

Dĺžka platnosti pasov:

  • pre osoby nad 16 rokov to je 10 rokov
  • pre 6–16 ročných 5 rokov
  • pre mladších než 6 rokov to sú 2 roky

„So stúpajúcimi teplotami stúpa dĺžka čakania na vybavenie cestovného dokladu. Preto si ho vybavte už dnes alebo nikdy,“ dodala polícia, aby ste sa vyhli preddovolenkovému stresu.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM