Peter Handzuš Krimi

Polícia varuje pred nástrahami Vianoc a Silvestra

Blížia sa najkrajšie sviatky v roku, ktoré charakterizuje pokoj, vzájomná tolerancia a súdržnosť rodiny. Avšak obdobie predvianočnej nákupnej horúčky je hektické, uponáhľané a kritické z viacerých hľadísk.

Polícia každoročne zaznamenáva najmä v tomto období nárast majetkovej trestnej činnosti, najmä vreckových krádeží, krádeží vlámaním do obchodov, v nákupných centrách, krádeží vecí z áut a krádeží počas cestovania hromadnou dopravou. Minulý rok v decembri sme zaznamenali 251 prípadov vreckových krádeží, 171 prípadov krádeží vlámaním do obchodov, 43 prípadov krádeží na cestujúcich počas prepravy a 559 prípadov krádeží vecí z áut. Denne tak v decembri evidujeme približne osem prípadov vreckových krádeží. Polícia preto prináša niekoľko dôležitých rád, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam spojených s krádežami.

Vreckoví zlodeji využívajú najmä situácie, kde je veľký počet ľudí a spoliehajú sa na anonymitu. Vyhľadávajú najmä také miesta, kde majú väčšiu šancu stratiť sa v dave. Svoje obete si vyberajú spravidla podľa veku, predpokladanej fyzickej zdatnosti, okolia (kamerové systémy) a možnosti rýchleho úniku. Lokality s najväčším nápadom uličnej, teda tak zvanej drobnej kriminality, objektívne nie je možné určiť. K mnohým oznámeniam takýchto prípadov dochádza s odstupom času po spáchaní. Teda až keď poškodený zistí, že bol okradnutý a nevie presne miesto ani čas skutku určiť. Skúsený vreckár vie kabelku, či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd.** Preto si počas nákupov nenechávajte svoje peňaženky na vrchu kabeliek zavesených na pleci, alebo iných miestach, ktoré sú pre zlodeja ľahko prístupné. Peniaze je potrebné uložiť do vnútorného vrecka na saku, svetri, či košeli. Peniaze nepatria ani do zadného vrecka nohavíc. Taktiež nosenie mobilných telefónov zavesených na opasku nohavíc nie je najbezpečnejšie. **Predísť krádežiam, prípadne znížiť ich riziko, sa dá aj tak, že pri vyberaní tovaru z regálov nenecháme kabelky a tašky v nákupných vozíkoch alebo zavesené na rukoväti vozíka. Po zaplatení tovaru si treba peňaženku najprv odložiť do kabelky, riadne ju zatvoriť a až potom odložiť nákup.

Nepozorní kupujúci často prichádzajú aj o kľúče od bytu. V takomto prípade by sa mali ihneď, ako to zistia, ponáhľať domov. Existuje totiž podozrenie, že pokiaľ prídu domov, byt už môže byť vykradnutý. Zámok je potrebné následne vymeniť. Ak s kľúčmi od bytu prišli aj o kľúče od pracoviska, mali by včas informovať aj zamestnávateľa, aby nedošlo k ohrozeniu cudzieho majetku.

Pri opustení svojho motorového vozidla, hoci len na krátky čas, nenechávajte na sedadlách kabelky, tašky, mobilné telefóny, cenné predmety ani panel od autorádia. Upozorňujeme ľudí, aby najmä v blížiacom sa predvianočnom období nenechávali žiadne cennosti vo svojich zaparkovaných vozidlách. Notebook nepatrí do úložného priestoru auta a už vôbec nie na sedadlá vozidla. Takúto nepozornosť môžu ľahko využiť zlodeji a vy prídete nie len o počítač ale aj o uložené osobné a firemné dáta. Na svoje veci by si ľudia mali dávať pozor aj pri návšteve barov, reštaurácií a kaviarní a nenechávať cenné predmety bez dozoru. Po opustení vozidla sa treba presvedčiť, či je riadne uzamknuté.

Neodporúčame nosiť pri sebe veľké množstvo peňazí. Ak je to možné, využívajte platbu platobnými kartami. Často sa stáva, že pri bankomatovej karte je priložený aj PIN kód, pomocou ktorého páchatelia veľmi ľahko uskutočnia výber z bankomatu. **Preto neustále apelujeme na občanov, aby PIN kód a bankomatovú kartu nenosili súčasne na jednom mieste. Pri zhone a zmätku nemožno zabudnúť ani na možný výskyt falošných bankoviek, preto si pri každej transakcii dobre všímajte kvalitu bankoviek. **

Každé spoločenské podujatie je určitou výzvou pre jednotlivcov, ale aj skupiny, ktoré sa spoločenského podujatia zúčastňujú nie z dôvodu vychutnania si predvianočnej atmosféry. Využívajú nepozornosť účastníkov s cieľom obohatiť sa vo väčšine prípadov formou vreckových krádeží. Pre určité skupiny sú zaujímavé podujatia, kde sú stánky s občerstvením a podnapité osoby, napríklad vianočné trhy. Páchatelia potom sledujú, kde si osoba odloží peňaženku po zaplatení, potom čakajú na vhodnú príležitosť, keď sa poškodený začne baviť a prestane sa venovať okoliu, aby mohli peňaženku vytiahnuť.

Každé zistenie, že ste sa stal obeťou trestného činu má svoje špecifiká, a to či ste to zistili bezprostredne po čine alebo až neskôr. Čiže páchateľ môže byť ešte niekde na blízku, alebo ak krádež zistíte s odstupom času a možno sa už nachádzate v inom prostredí. **V každom prípade je však potrebné udalosť ihneď ohlásiť polícií, ktorá po príchode na miesto vykoná všetky úkony smerujúce k zisteniu a zadržaniu páchateľa. **V prípade, že sa nachádzate v priestoroch obchodného alebo nákupného centra ohláste zistenú skutočnosť pracovníkom bezpečnostnej služby, ktorí vykonajú prvotné úkony. Ak máte podozrenie a dokážete popísať osobu páchateľa, vykonajú pátranie po osobe v priestoroch obchodného centra vzájomnou komunikáciou, prípadne kamerovým systémom, čo zväčšuje možnosti dolapenia páchateľa a vrátenia odcudzených vecí.

** V období na sklonku roka polícia eviduje aj nárast ublížení na zdraví.** Tie sú spôsobené rôznymi i po domácky vyrobenými výbušninami a zábavnou pyrotechnikou, ktorú si už niektorí chystajú na rozlúčku so starým rokom. **Neodborná a nezodpovedná manipulácia najmä s po domácky vyrobenými výbušninami má hrozivé následky, v najzávažnejších prípadoch aj smrteľné zranenia. **

**Pri príležitosti blížiacich sa Vianočných sviatkov polícia vyzýva občanov k zvýšenej opatrnosti najmä počas nákupov a k vzájomnej tolerancii. Vyhýbajte sa rôznym potýčkam a občianskej neznášanlivosti, aby sme tak spoločne mohli prežiť tieto sviatočné dni v pokoji. Polícia bude aj počas sviatkov vykonávať nepretržitý výkon služby, bude pomáhať a chrániť, v prípade potreby sa môžu občania kedykoľvek na políciu s dôverou obrátiť. **

Denisa Baloghová, Prezídium PZ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM