Krimi

Politici o smrti novinára a jeho priateľky: Chladnokrvná vražda mladých ľudí musí byť potrestaná

Prezident SR Andrej Kiska vyjadruje úprimnú sústrasť príbuzným, priateľom, známym a kolegom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Ilustračný obrázok k článku Politici o smrti novinára a jeho priateľky: Chladnokrvná vražda mladých ľudí musí byť potrestaná
Zdroj: TASR

„Som otrasený a zhrozený tým, že sa také niečo mohlo na Slovensku stať. Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme,“ uviedol prezident.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) odsudzuje vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Ich rodinám vyjadruje úprimnú sústrasť.

Urobia všetko pre dolapenie páchateľa

„Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi,“ povedal. Zdôraznil, že takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Napísal to na sociálnej sieti s tým, že ruší celý svoj plánovaný program a vracia sa do Bratislavy.

„Ministerstvo vnútra SR a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko pre to, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení,“ dodal minister.

Český premiér v demisii Andrej Babiš odsúdil násilie proti novinárom. „Som v šoku, je to šialené,“ reagoval na vraždu 27-ročného investigatívneho slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Nepredstaviteľný čin

„Čítam o vražde 27-ročného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Som v šoku. Ak sa potvrdí, že to súvisí s jeho prácou, je to šialené. V živote by mi nenapadlo, že sa niečo podobné môže v roku 2018 na Slovensku stať. Násilie proti novinárom úplne odsudzujem,“ napísal Babiš v pondelok na Twitteri.

Na udalosť reagoval aj šéf českého parlamentného klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Bol rovnako starý ako môj syn… Myslím na jeho rodičov a neviem si predstaviť väčšie utrpenie. Toto zverstvo musí byť potrestané. Európa nesmie byť miestom, kde sa za slobodu slova platí životom.“

Hnutie Sme rodina vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho družky. Je zároveň znepokojené tým, že išlo o úkladnú vraždu, ktorá zrejme súvisela s Kuciakovou investigatívnou prácou.

„Vyjadrujeme ľútosť a znepokojenie nad tým, čo sa stalo, a o čom informoval policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede k vražde novinára Jána Kuciaka s družkou – že ide o úkladnú vraždu, a že najpravdepodob­nejším motívom je novinárska investigatívna činnosť zavraždeného. Dúfame, že táto spoločnosť sa neposúva do stavu, kedy budú novinári bežne vystavovaní takýmto postupom,“ uviedol predseda hnutia Boris Kollár.

Okrem vyšetrenia vraždy investigatívneho novinára J. Kuciaka a jeho priateľky potrebuje spoločnosť aj uistenie, že polícia a prokuratúra budú venovať osobitnú pozornosť všetkým kauzám, o ktorých zavraždený novinár písal. V reakcii na správu o násilnej smrti mladého novinára to pre TASR uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).

Základ demokracie

„Je to totiž jediný spôsob, ako presvedčiť verejnosť, že žijeme v štáte, kde sú vážne podozrenia dôsledne vyšetrované a kde nie sú ohrození novinári, ktorí o týchto podozreniach píšu,“ uviedol, pričom zdôraznil, že slobodné médiá a slobodní novinári sú jedným zo základov demokratickej spoločnosti. Pozostalým obetí skutku, z ktorého je zhrozený, vyjadril Maďarič úprimnú a hlbokú sústrasť.

Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili, venovali s maximálnym nasadením. Zároveň vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí.

„Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť,“ uvádza Most-Híd vo svojom stanovisku.

Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku. Vo vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Vláda bude nápomocná

„Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku,“ upozornil premiér s dôvetkom, že ani jeho strana Smer-SD počas jednofarebnej vlády neurobila napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili.

Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je podľa jeho slov potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. „Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia,“ dodal Fico.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM