Peter Handzuš Správy

Poľovné psy v akcii. V Tatranských Zruboch budú súťažiť do soboty

V Tatranských Zruboch vo Vysokých Tatrách sa v týchto dňoch koná 14. ročník Memoriálu Fridricha Konráda. Ide o medzinárodné skúšky farbiarov s udeľovaním titulov CACIT, CACT a Víťaz Slovenska 2012.

Ilustračný obrázok k článku Poľovné psy v akcii. V Tatranských Zruboch budú súťažiť do soboty
Zdroj: TASR

„Na skúškach sa môže zúčastniť 10 farbiarov, z toho traja zo Slovenska a siedmi zo zahraničia. Ak sa zo zahraničia neprihlási dostatok psov, chýbajúci počet sa môže doplniť o farbiarov zo Slovenska,“ informoval výcvikár Klubu chovateľov farbiarov Branislav Porubčanský.

Na memoriál možno prihlásiť farbiara bez zreteľa na pohlavie, ktorý v roku konania skúšok dosiahne vek štyri roky a nie je starší ako osem rokov. Hlavným rozhodcom pre udelenie titulov je Karol Chvála. Memoriál organizačne zabezpečuje KCHF pri Slovenskom poľovníckom zväze.

„Jednotlivé psy budú v priebehu štvrtka a piatka otestované v ôsmich disciplínach, a to posliedka s odložením, nájdenie nástrelu, práca na umelo založenej pofarbenej stope 18 –22 hodín starej, nájdenie znakov na stope, dohľadávka na remeni, durenie, hlasité stavanie a chuť do práce,“ vymenúva Porubčanský.

V rámci sprievodného programu je na sobotu 20. októbra od 9. hodiny pripravený chovný zvod bavorských a hanoverských farbiarov. Slávnostné ukončenie memoriálu spojené s vyhlasovaním výsledkov je naplánované na sobotu večer.

Víťazom posledného ročníka memoriálu, ktorý bol v roku 2010, je Cesy z obce Novoť, okres Námestovo. Farbiare patria medzi stopovacie psy, sú spoľahlivé a majú citlivý nos a pochádzajú z pôvodného duriča.

Fridrich Konrád, ktorému je táto súťaž venovaná, sa narodil v okrese Topoľčany, a až do dôchodku pracoval na polesí Horňany ako jeho vedúci. V poľovníctve pôsobil ako člen komisie pre hodnotenie trofejí, skúšobný komisár pre skúšky kandidátov z poľovníctva, kronikár, rozhodca pre výkon a exteriér farbiarov, chovateľ a cvičiteľ tohto poľovníckeho plemena. Odchoval 67 šteniat, vycvičil 18 farbiarov, tri razy bol víťazom hlavných skúšok farbiarov.

„Bol oddaným priaznivcom bavorských farbiarov, ale cvičil a predvádzal aj iné plemená. Svojim farbiarom sa usiloval dávať čo najviac príležitostí pracovať, preto ich denne brával do revíru,“ dodal Porubčanský.

Poľovné psy v akcii. V Tatranských Zruboch budú súťažiť do soboty
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM