Kultúra

Poľská novinárka vydala knihu o Spiši: Predstaviť ju príde aj do Popradu

Spiš fascinuje nielen slovenských historikov. Už od svojho detstva ho pozoruje aj poľská novinárka a sociologička Ludwika Włodek. Knihu, ktorú o Spiši napísala, príde predstaviť aj do popradskej knižnice.

Ilustračný obrázok k článku Poľská novinárka vydala knihu o Spiši: Predstaviť ju príde aj do Popradu
Zdroj: shutterstock

Poľský inštitút v Bratislave v spolupráci s Podtatranskou knižnicou v Poprade organizujú začiatkom marca diskusné stretnutia a prezentáciu knihy poľskej spisovateľky a reportérky Ludwiky Włodek s názvom Štyri prápory, jedna adresa. Príbehy zo Spiša. Ludwika Włodek zavíta do Popradu v utorok 5. marca 2019 o 16:30 hod. do Podtatranskej knižnice a o deň neskôr do Poľského inštitútu v Bratislave.

„Spiš je už dlhodobo fascinujúcim územím nielen pre slovenských historikov. No keď sa o tento región začne zaujímať poľská novinárka, je namieste klásť si otázky: Prečo práve Spiš? Čo nové sa ešte môžeme dozvedieť o tejto časti rozdelenej dnes medzi Slovensko a Poľsko? Je to totiž typické stredoeurópske územie, na ktorom bývali vedľa seba Slováci, Poliaci, Maďari, Nemci, Rusíni, Židia aj Rómovia,“ uviedla Monika Naštická z Podtatranskej knižnice v Poprade s tým, že je to teda srdce strednej Európy a krajina siedmich kultúr.

Ludwika Włodek je poľská sociologička a novinárka, ktorá sa venuje výskumu ako odborná asistentka v Centre pre štúdium východnej Európy na Varšavskej univerzite. Je autorkou troch kníh a v poslednej z nich sa zamerala práve na Spiš, ktorý pozoruje už od svojho detstva. „Je to neobyčajne zaujímavá reportáž o tomto regióne, jeho dejinách, vlečúcich sa národnostných sporoch, ale aj o vzájomnom spolunažívaní rôznych etník na jedinom území. Autorka hľadá v knihe argument pre tvrdenie, že Spiš je geograficky aj historicky križovatkou viacerých národností, kultúr a etník. No oporu hľadá autorka predovšetkým v dejinách,“ vysvetľuje Naštická.

Stretnutia s autorkou knihy Ludwikou Włodek sa v Poprade za slovenskú stranu zúčastní Peter Káša z Prešovskej univerzity v Prešove a diskusiu bude moderovať Piotr Drobniak z Veľvyslanectva Poľskej republiky v Bratislave. Tlmočenie do slovenčiny je zabezpečené.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM