Monika Vengrínová Rôzne

Pomoc pre rodičov postihnutých detí: stacionár Korytnačka by mohli otvoriť už v máji

Po tom, ako mesto Kežmarok presťahovalo detský stacionár z priestorov materskej školy v centre mesta do suterénu domova dôchodcov a následne na to jeho prevádzku úplne ukončilo, svitla rodičom postihnutých detí nová nádej. Denný stacionár Korytnačka opäť otvoria.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc pre rodičov postihnutých detí: stacionár Korytnačka by mohli otvoriť už v máji
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Až do mája 2012 fungoval detstký stacionár v budove na ulici Pod lesom, kým ho mesto z ekonomických dôvodov nepresunulo do nevyhovujúcich priestorov v kežmarskom domove dôchodcov, čím sa znížila i jeho kapacita. V septembri minulého roka však stacionár ukončil prevádzku svojich služieb úplne a mentálne a telesne postihnuté deti, ktoré rodičia počas dňa nemali kam umiestniť, a ktorým dovtedy slúžil, museli zrazu ostať doma.

Už koncom minulého roka ale poslanci Prešovského samosprávneho kraja schválili odkúpenie budovy stacionára, v ktorom pôvodne sídlil. Jeho zriaďovateľom sa tak stal Vyšší územný celok Prešov. „Po spolupráci s Obvodným úradom v Kežmarku sa nám podarilo túto budovu, ktorá bola majetkom štátu, odkúpiť. Zaplatili sme za ňu 10% zo stanoveného znaleckého posudku, čo predstavuje sumu 14 200 eur,“ informuje predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Všetky náklady spojené s prevádzkou i prestavbou budovy tak na seba prevzal práve PSK, čím odbremenil rozpočty miest a obcí, predovšetkým samotného Kežmarku. Samosprávny kraj už tento rok na stacionár vyčlenil objem peňazí vo výške 130 tisíc eur. Časť z týchto finančných prostriedkov pôjde na chod zariadenia, zvyšok na spomínanú rekonštrukciu budovy.

Pôjde o špičkové zariadenie, aké tu ešte nebolo

„Na prevádzku bude treba 80 tisíc eur, zvyšok použijeme na opravy. Z vyhradenej čiastky sme už určité množstvo financií minuli na nábytok a podlahy v niektorých miestnostiach,“ hovorí Chudík. Podľa jeho slov bude potrebných minimálne ďalších 10 tisíc eur na zriadenie kuchyne a výdajne stravy.

S plánovanými opravami by sa malo začať v mesiacoch marec, apríl, s otvorením prevádzky sa počíta v máji. Zo stavebného hľadiska pôjde o jednoduchú rekonštrukciu, problémom však podľa Chudíka bude verejné obstarávanie: „Ak by bolo potrebné robiť klasické verejné obstarávanie, práce sa môžu pretiahnuť. V takom prípade by sme otvorili až v lete. Budeme sa však snažiť dokončiť opravy a veci s nimi spojené čo najskôr, aby budova mohla opäť slúžiť svojmu účelu. Viem, že deti sú teraz doma a na otvorenie netrpezlivo čakajú najmä ich rodičia,“ uvažuje predseda PSK.

Po dokončení stavebných úprav bude mať stacionár kapacitu maximálne pre osemnásť detí a stane sa špičkovým zariadením s ešte vyššími službami ako v minulosti. „Pôjde o zariadenie pre celý región. Doteraz tu nič podobné nebolo. Klienti, ktorými budú práve postihnuté deti, tu budú mať k dispozícii záhradu, rehabilitačné centrum i dielne,“ dodáva prednosta Obvodného úradu Kežmarok Ján Ferenčák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM