Martin Sýkora Kultúra

Poprad čaká horúce kultúrne leto: Na podujatiach vystúpi tisícka účinkujúcich

Podtatranci každoročne netrpezlivo očakávajú na začiatok kultúrneho leta. Nielen miestni sa dočkali - začína sa 9. júna.

Ilustračný obrázok k článku Poprad čaká horúce kultúrne leto: Na podujatiach vystúpi tisícka účinkujúcich
Zdroj: Dnes24.sk

Kultúrne leto v Poprade bude aj tento rok bohaté a potrvá 88 dní. Začína sa vo štvrtok 9. júna a potrvá do 4. septembra. Ako uviedla vedúca oddelenia kultúry Mestského úradu v Poprade Dana Liptáková, počas tohto obdobia je pripravený program na 57 dní.

„V jeden deň máme pripravené aj štyri predstavenia. Počas Popradského kultúrneho leta vystúpi 100 kolektívov a viac ako 1000 účinkujúcich v 84 predstave­niach,“ uviedla Liptáková, podľa ktorej bude kultúrna časť leta stáť mesto približne 44 000 eur, z čoho Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry prispeje čiastkou 20 000 eur. Podľa Liptákovej občania mesta dostanú podrobný program v podobe bulletinu do poštových schránok.

Kultúrne leto v meste sa začína 9. júna o 18.30 h v mestskej časti Popradu v Spišskej Sobote. Venované bude 270. výročiu narodenia a 230. výročiu úmrtia Mórica Beňovského. Pripravená je zážitková večera či filmový dokument a prednáška. V sobotu 11. júna je od 11.00 h na námestí v Spišskej Sobote pripravená ukážka dobového jarmoku s dobovými kostýmami, zvykmi a sokoliarmi. Podľa primátora Jozefa Švagerka sa tak do Spišskej Soboty opäť vráti kultúra a mestská časť ožije.

Program bude vyskladaný podobne ako po minulé roky. Štvrtky budú patriť divadlám, v piatky budú na námestí prebiehať o 19.00 h koncerty. Počas sobôt sa dopoludnia uskutočnia predstavenia pre deti a vo večerných hodinách sa budú premietať filmy. Záver týždňa bude patriť o 15.00 h promenádnym koncertom. „Novinkou Popradského kultúrneho leta sú Dni humoru na Spiši. Ide o trojdňovú akciu, kde sa o zábavu postará hudobno-zábavná skupina Ščamba, divadelné vystúpenie v hlavnej úlohe s Jozefom Pročkom,“ uviedla vedúca oddelenia kultúry. Počas leta na Námestí svätého Egídia vystúpia nielen domáci a regionálni účinkujúci, ale aj zahraniční umelci.

Záver leta bude podľa Liptákovej patriť vystúpeniu Rock & Roll Band Marcela Woodmana z Českej republiky. Súčasťou leta bude aj podujatie The Colour Run, ktoré sa pod Tatrami uskutoční prvýkrát. Farebné bežecké preteky sa budú konať 20. augusta. „Všetci bežci na štarte dostanú biele tričká a počas 5 km trate ich budú ohadzovať farbami. Štart by mal byť pri Aquacity a smerovať by mal do centra mesta cez Spišskú Sobotu. Cieľ bude opäť pri miestnom akvaparku. Očakáva sa okolo 2500 účastníkov,“ uviedol viceprimátor Igor Wzoš. Pretekov by sa malo zúčastniť aj vedenie mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM