Peter Handzuš Hokej

Poprad chce vo štvrťfinále predvádzať dôrazný hokej a postúpiť

Štvrtý tím po základnej časti Tipsport extraligy HK AutoFinance Poprad vstupuje do štvrťfinálovej série s cieľom zdolať tabuľkového suseda z Trenčína a postúpiť do ďalších bojov play off.

Českému lodivodovi Ladislavovi Svozilovi po poslednom zápase dlhodobej časti chýbal v hernom prejave jeho zverencov patričný dôraz, no tvrdí, že v piatkovom dueli proti Trenčínu nastane zmena.

Popradčanom sa vážnejšie zranili dvaja hráči a je otázne, či nastúpia v úvodnom kole play off. Obranca Miloslav Jáchym má problémy s ramenom a útočník Michal Chovan s kolenom. „Po zlom začiatku, keď mužstvo bolo predposledné, je štvrté miesto po dlhodobej časti dobré, pretože začíname play off v domácom prostredí. Do posledného zápasu proti Martinu sme vstúpili takmer s kompletnou zostavou i keď máme ešte nejaké drobné zranenia. V hre nám však chýbal patričný dôraz a zdravá agresivita, čo nám v play off určite stačiť nebude. V piatok a v sobotu dáme do toho oveľa viac,“ dušoval sa Svozil, ktorý jedným dychom pozval i popradských fanúšikov na úvodný duel play off.

V poslednom meraní síl vo vyraďovacej fáze ťahal za kratší koniec Trenčín, keď vo štvrťfinále extraligového ročníka 2005/2006 podľahol Podtatrancom jednoznačne 0:4 na zápasy. „Dúfam, že nálada v tíme je bojovná a že sa zomkneme ako v zápasoch, v ktorých o niečo išlo. Verím, že na prvý piatkový duel budeme lepšie pripravený ako na posledný v základnej časti. Súpera sme si nevybrali, vyšiel na nás Trenčín. Chceli sme byť druhí, čo sa nám už nepodarilo. Myslím si však, že ak by bol aj našim súperom Zvolen, Bystrica alebo Žilina všetci títo súperi majú svoju kvalitu. Žiadny zo súperov to nemá vo vrecku, pretože sa začína od stavu 0:0,“ skonštatoval Svozil.

Po takmer dvojmesačnej vynútenej pauze sa vrátil do zostavy obranca Daniel Brejčák, ktorý vidí slabiny svojho mužstva predovšetkým v zlej efektivite pri presilových hrách. „Zápas s Martinom sme brali ako prípravu na play off. Hral som po dlhšej prestávke, rozbeh bol ťažký, no každým striedaním sa to zlepšovalo. Chceli sme si vyskúšať situácie, ktoré sme trénovali počas celej sezóny, najmä presilovky a oslabenia. Určite musíme zlepšiť presilovky, v nedeľu sme ich mali dosť, no nedali sme gól,“ uviedol Brejčák, ktorého vyradilo zo zostavy zranenie kolena.

„Kamzíci“ si na súpera z Trenčína veria, keďže ho v základnej časti dokázali päťkrát zdolať, pričom brankár Marcel Melicherčík tri razy zaznamenal čisté konto. Jedinú prehru utrpeli hneď v prvom meraní síl a to v domácom prostredí. **„Myslím si, že Trenčín je prijateľný súper, dá sa cez neho prejsť. Rozobrali sme si ho počas týždňa a môžeme ísť na to. Nálada sa v kabíne postupne zvyšovala, takže uvidíme v piatok,“ **uzavrel Brejčák.

Najvyrovnanejšou štvrťfinálovou dvojicou play off Tipsport extraligy by mal byť súboj tabuľkových susedov HK AutoFinance Poprad (4) a Dukly Trenčín (5). Nie však z pohľadu bodového zisku (101:79), ani výsledkov tejto sezóny, ako skôr z ich účinkovania vo vyraďovacej fáze, v ktorej na seba doteraz narazili päťkrát.

Popradčania totiž vo vzájomných súbojoch tejto sezóny v základnej časti vojakov výsledkovo „prevalcovali“, keď zo šiestich duelov prehrali len jediný. Stalo sa tak hneď v prvom zápase sezóny v 4. kole 23. septembra po výsledku 3:4. Prehra sa stala osudnou pre trénera Jána Jaška, ktorého nahradil Ladislav Svozil. V play off je ich vzájomná bilancia vyrovnanejšia a o jeden triumf má navyše Dukla. Po prvý raz na seba narazili už v sezóne 1994/95, vojaci vtedy v semifinále vyradili Poprad 3:0 na zápasy.

Druhýkrát hrali spolu v play off v ročníku 1999/2000 a v zápase o 3. miesto vyhrala Dukla sériu 2:0. Zostávajúce tri vzájomné súboje sa odohrali už vo štvrťfinále, v sezóne 2001/02 vyhral Poprad 4:1 na zápasy, v 2003/04 sa z postupu do semifinále tešila Dukla (4:0) a zatiaľ ich posledný súboj vo vyraďovacej fáze sa skončil štvrťfinálovým úspechom Popradu 4:0 v ročníku 2005/06. Dukla Trenčín vo štvrťfinále dvakrát dokázala otočiť nepriaznivý vývoj série z 0:3 na konečných 4:3. V uplynulej sezóne takto „senzačne“ dokonala obrat na úkor Slovana Bratislava a v sezóne 2007/08 s Martinom.

Vzájomná bilancia tejto sezóny (z pohľadu Popradu): 3:4 (d), 1:0 (v), 5:0 (d), 2.0 (v), 4:1 (d), 3:2 (v).

Text: TASR Foto: Mediaportal

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM