Martin Sýkora Samospráva

Poprad kúpil budovu, ktorá rozdelila zastupiteľstvo: Poslancom chýba jasný zámer

Budova v popradskej mestskej časti Veľká, ktorá patrí súkromnému vlastníkovi, názorovo rozdelila mestské zastupiteľstvo. Čo a ako ďalej ukáže čas.

Ilustračný obrázok k článku Poprad kúpil budovu, ktorá rozdelila zastupiteľstvo: Poslancom chýba jasný zámer
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Budova, ktorá kedysi patrila vtedy samostatnej obci Veľká, je už niekoľko rokov nevyužívaná. Má však strategickú polohu a patrí k nej pozemok. Pôvodný návrh, ktorý prejednávali mestskí poslanci, hovoril o kúpnej cene 200 000 eur.

„O každú významnú budovu, ktorá patrila niekedy mestu, bude mať mesto záujem. Sú to veci duchovné, ktoré chceme zachovať. Zároveň kúpou zhodnotíme pozemok, so susedným mestským pozemkom budeme mať 1900 metrov štvorcových," obhajoval kúpu objektu primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý budovu prirovnal k Tatranskej galérii a immaculatám.

Veľa možností, bez konkrétneho zámeru

Niektorým poslancom však kúpa budovy „nevonia“. Vladimírovi Lajčákovi vadí, že radnica chce kúpiť budovu a nemá zámer, čo s ňou ďalej. „Nemáme pevný zámer. Budeme musieť kupovať, opraviť a prevádzkovať. Keď bude jasné, že vieme urobiť niečo užitočné, kúpme to. Teraz nevieme. Hľadáme si dôvod, aby sme to mohli kúpiť,“ povedal Lajčák.

„Ak to nevlastníme, nemôžeme urobiť ani projekt. Môžeme to neskôr aj prenajať a odpredať. Teraz ťaháme za kratší koniec,“ kontroval Švagerko.

V dôvodovej správe predkladateľ uvádza, že budova je súčasťou Velického námestia a jej rekonštrukcia by tak dotvorila „genius loci“ tohto urbanistického celku, pričom opätovným zriadením Múzea turistiky by mesto Poprad nadviazalo na vyše 200-ročnú tradíciu tejto kultúrnej inštitúcie. Táto alternatíva prišla pre poslankyňu Annu Ondrušekovú ako bezvýznamná. „Poprad ako mesto nefinancuje ani jednu kultúrnu inštitúciu okrem kultúrneho domu. Podľa mňa, zakladať v Poprade ďalšie múzeum, je nezmysel z finančného hľadiska. Budova nie je kultúrnou pamiatkou. Nie som proti kúpe budovy, ale povedzme si, čo tam chceme. Sú tu nové informácie, ktoré sme počuli od primátora, nechajme to na ďalšie rokovania,“ navrhovala Ondrušeková.

Peniaze vie mesto využiť aj inak

Poslankyni Anne Schlosserovej vadí, že desaťtisíce eur, vynaložených na kúpu starej budovy vie radnica využiť inde. „Obyvatelia sú zhrození preto, lebo ide o schátranú budovu. Minimálne 800 000 eur bude potrebných na rekonštrukciu. Matejovčania sú sklamaní, že im nevieme vybudovať lávku pre dôchodcov a matky s deťmi a my sa opäť zaoberáme budovou,“ povedala Schlosserová. „V Matejovciach im to chýba 10 rokov. Nie sú tam právne vysporiadané veci. Ak budeme vedieť rozhodnúť bez firiem, ktoré tam sú, tak to zrobíme. Verím, že budúci rok tam tie veci budú,“ odpovedal Švagerko.

Kľúčový návrh a návrh na zníženie ceny

Kľúčovým vystúpením sa ukázal príspevok poslanca Ondreja Kavku, ktorý navrhol budovu s pozemkom kúpiť, ale za o niečo nižšiu sumu. „Máme tam 914 štvorákov a priľahlý pozemok. Získame komerčne zaujímavý celok. 10 rokov tam nič nefunguje. Históriu si treba ctiť – boli by sme blbci, keby sme tak nepostupovali. Ale je to pre nás veľké sústo, čo sa týka celkovej rekonštrukcie. Navrhujem kúpnu cenu znížiť na 180 tisíc," navrhol Kavka.

Múzeum, stavba, guláš

Aj tu sa ukázalo, že komunikácia medzi radnicou a poslancami viazne. Poslanec Štefan Pčola vychádzal z materiálov a dôvodovej správy. „Ústredným motívom dôvodovej správy je zriadenie múzea. Dnes som sa presvedčil, že vôbec tu nie je jasný zámer. Hovoríme o zámeroch, ktoré sú „vo vetre“. Podľa mňa teraz nie je správna chvíľa na kúpu tohto objektu. Nikto z nás nevie, v akom je stave, napríklad statickom. A nakoniec budeme hľadať zámer, čo s ňou. V tejto chvíli vidím iné problémy v Poprade, ktoré potrebujeme riešiť,„ uviedol Pčola. Primátor mesta tvrdil, že budova nie je v tak zlom stave, ako si niektorí poslanci mysleli. „Stavba je suchá, strecha nezateká, bol som sa tam pozrieť. Chceme prísť o túto možnosť? Budovu chceme využiť na sociálne veci,“ objasnil Švagerko. „Predložte nám, koľko bude stáť rekonštrukcia a ideový zámer. To je guláš, čo hovoríš," reagoval Lajčák.

Investorský zámer

O chýbajúcom investorskom zámere, ktorý povie viac o finančnej náročnosti budovy, hovoril aj najdlhšie slúžiaci poslanec v zastupiteľstve Milan Baran. „To nie je žiadna veda, v investorskom priestore je to bežná vec. Investorský zámer nie je problémom a kľudne sa k tomu ešte stretnime na ďalšom zastupiteľstve. Mám pocit, že veľa vecí sa tu strieľa a chýba mi tu odbornosť,„ povedal Baran. Strategická lokalita a priľahlý pozemok sú pre viceprimátora kľúčové. „Keď dnes nekúpime tento pozemok, územie si rozbijeme. Územie musíme vlastniť, aby sme sa o to mohli starať,“ konštatoval viceprimátor Igor Wzoš.

Šité horúcou ihlou?

Obyvatelia v Poprade – Veľkej sa o kúpu budovy snažili aj v minulosti – neúspešne. „Táto požiadavka padla už v minulosti od Klubu Veličanov, ktorých si veľmi vážim. Našou povinnosťou je zohľadniť všetky faktory. Ak chceme niečo opraviť, máme dosť budov, ktoré na rekonštrukciu čakajú. Vlastníci chcú rokovať a hneď je tu návrh na kúpu za 200 000. Príde mi to ako šité horúcou ihlou. Stotožňujem sa s výhradami, ktoré tu odzneli,“ povedal poslanec Adrián Kromka. „Ide o významné centrum Veľkej, kde majitelia môžu so svojím majetkom narábať akokoľvek. Síce máme veľa vecí, ktoré chceme riešiť v našom meste, ale nezabúdajme na kultúrne pamiatky a históriu. Bude to naša budova, do budúcnosti budú mať naši nasledovníci možnosť upraviť ju. Dajme nižšiu cenu, ako navrhol poslanec Kavka,“ uzavrela živú debatu poslankyňa Alena Madzinová.

Mestské zastupiteľstvo nakoniec schválilo návrh poslanca Kavku – .odsúhlasilo návrh na kúpu budovy s pozemkom za cenu 180 000 eur . Zo 17-tich prítomných poslancov návrh prešiel v pomere 9 za, 5 proti a 3 sa zdržali.

Schátraný dom vo Veľkej
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM