Pavol Krupka Kultúra

Poprad mám rád: Od ilustrácií k vtipnému divadelnému predstaveniu

V priestoroch Elektrárne Tatranskej galérie v Poprade vystúpil so svojím úspešným predstavením detský divadelný súbor Trma-vrma. Predstavenie Poprad mám rád odkrýva zaujímavosti a tajomstvá nášho mesta, ale zároveň divákov pobaví vtipnými replikami, pohybom a hudbou.

Ilustračný obrázok k článku Poprad mám rád: Od ilustrácií  k vtipnému divadelnému predstaveniu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Poprad mám rád, hovorí havran Ignác na začiatku divadelného predstavenia o histórii a zaujímavostiach nášho mesta. Pridávajú sa aj ďalšie havrany a postupne spolu s divákmi absolvujú nezvyčajné putovanie po Poprade. Nie príliš vážnym spôsobom predstavujú a komentujú pamiatky a pozoruhodnosti nášho mesta, vrátane jeho historických mestských častí.

Havrany i ďalšie postavy stvárňujú členovia detského divadelného súboru Trma-vrma, ktorý pôsobí pri Spojenej škole – ZUŠ na Letnej ulici v Poprade. Na začiatku tohto netypického sprievodcu boli výtvarné práce žiakov tejto školy. K nim pribudli texty, až napokon vznikla kniha s názvom Poprad mám rád. Ešte v lete 2013 ju vydala samotná škola, neskôr s podporou mestskej samosprávy bola realizovaná dotlač. Za dielom stojí kolektív deviatich pedagógov spolu s viac ako 120 deťmi.

Jednou z členiek autorského koletívu publikácie bola Alena Varádyová, učiteľka literárno-dramatického odboru tejto ZUŠ-ky, ktorá vedie aj divadelný súbor Trma-vrma. A zrodil sa nápad – pokúsiť sa preniesť obsah knihy na javisko. Divadelné predstavenie sa stretlo s úspechom, čo okrem divákov potvrdili aj odborné poroty na regionálnych divadelných prehliadkach v Šuňave a v Levoči.

Jedna z repríz predstavenia Poprad mám rád sa odohrala 20. mája v rámci projektu Divadlo v galérii. Hľadisko popradskej Elektrárne diváci zaplnili do posledného miesta…

Viac sa už dozviete z nášho videa. Okrem záberov z predstavenia sme natočili aj rozhovor s režisérskou Alenou Váradyovou a jedenou z členiek jej divadelného súboru.

Poprad mám rád: Od ilustrácií  k vtipnému divadelnému predstaveniu
19
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Poprad mám rád: Od ilustrácií  k vtipnému divadelnému predstaveniu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM