Monika Vengrínová Tlačové správy

Poprad milujeme, preto ho maľujeme: Prvým schodom vdýchol život aj viceprimátor Adrián Kromka

Unikátny trend, ktorý ovládol už nejednu svetovú metropolu, začína oživovať aj srdce podtatranského regiónu. Zaujímavú aktivitu podporil i prvý viceprimátor mesta Adrián Kromka a sám sa chytil štetca a farieb.

Ilustračný obrázok k článku Poprad milujeme, preto ho maľujeme: Prvým schodom vdýchol život aj viceprimátor Adrián Kromka
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodli sa odieť do farieb tmavé, šedivé a nevýrazné miesta v našom meste. Skupinka nadšených dobrovoľníkov si vyhrnula rukávy, chytila sa štetcov a farieb a pustila sa do vskutku nevšedného, ale o to krajšieho diela. „Iniciatíva „Maľujeme/milujeme Poprad“ alebo pod našim názvom „Maľujeme Poprad, pretože milujeme Poprad“ vznikla z toho dôvodu, aby sme rôznymi maľbami prispeli ku skrášleniu nášho mesta. Chceme sa zamerať na sídliská, centrum i na všetky mestské časti. Našim cieľom je oživiť tmavé, šedé a nevýrazné priestory, ktoré ľudia dennodenne využívajú. Chceme, aby boli farebné, svetlé a živé a aby ľudí tešili. Ak potešia čo len jedného, vyvolajú úsmev, či zlepšia náladu, tak budeme veľmi radi,“ predstavil projekt Adrián Kromka, ktorý si k maľovaniu priviedol aj posilu v podobe svojej dcéry Dianky.

Prvým dielom dobrovoľníkov je schodisko od cesty 1/67 smerom k Moyzesovej ulici oproti obchodnému centru MAX. Pestrá maľba zmenila šedivé betónové schody na nepoznanie. Hlavným motívom je dúha, cez ktorú prechádza vodopád. Schádzaním po schodoch možno vidieť tvár ženy s vencom na hlave. Všetko záleží na fantázii. Autorkou motívu je mladá talentovaná výtvarníčka Lenka Gašparíková: „Chceme ľudí príjemne naladiť, chceme im povedať, že aj Poprad môže byť ozvláštnený niečim, čo majú mnohé európske metropoly“. Tento zaujímavý projekt má aj podporu primátora mesta Antona Danka.

Na realizácii diela sa podieľali dobrovoľníci z OZ Apolon, ako Inga Lindemanová, či Milan Antaš, študenti a iní. Nadšencov neodradil ani dážď, ktorý maľbu dvakrát zmyl. Naopak, v maľovaní ďalších miest v Poprade chcú pokračovať. Už teraz tvoria koncepciu maľby centrálneho schodiska na sídlisku v Matejovciach a priestorov pred základnou školou v Spišskej Sobote, ktorá si vyslúži športový motív, nakoľko ide o športovú školu. Výzvou sú pre nich 3D maľby, ktoré by mali oživiť a skrášliť centrum mesta.

„Sú to zatiaľ len plány, ale veríme, že sa nám ich podarí zrealizovať. Vítaná je tiež každá ruka. Budeme radi, ak sa k nám pridajú i ďalší ľudia. Našou víziou je totiž vytvorenie viacerých skupín, ktoré by mohli vytvoriť viac malieb a skrášliť a zatraktívniť takýmto spôsobom naše mesto Poprad,“ vyzýva ďalších dobrovoľníkov Kromka s tým, že veková hranica je neobmedzená a dodáva, že ide o strávenie času pri peknej a prospešnej aktivite a rozhovoroch, o spojenie príjemného s užitočným.

foto: Peter Pavlovský

Adrián Kromka pri maľovaní schodov v Poprade
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM