Peter Handzuš Rôzne

Poprad sa pridá do ďalšej vlny protestov

Organizátori protestov Gorila pripravujú ďalšiu demonštráciu na tento piatok. Do celoslovenského protestu sa pripoja aj Popradčania, ktorí výjdu do ulíc už po tretíkrát.

** „Opäť chceme zaktivovať ľudí pod Tatrami, aby prišli na námestie a zakričali z plného hrdla, čo sa im nepáči. Tento protest bude špeciálny hlavne tým, že sily spoja mnohé slovenské mestá. Chceme, aby nás bolo veľmi veľa, aby nás bolo vidieť aj počuť,**“ povedal organizátor Zbyňo Džadoň..

Ten prezradil, že sa budú tak, ako v iných mestách, držať dôležitých požiadaviek protestujúcih na zákonodárcov. Zároveň informoval, že chcú prízvukovať hlavne na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR. „Nemajú byť prečo chránení nezmyselnou imunitou. Každý nech je maximálne zodpovedný za svoje činy. Vyzývam preto ľudí, nech dajú najavo, či sa im trestnoprávna imunita poslancov páči. Ak s ňou nesúhlasia, je len jediná cesta ako dosiahnuť spravodlivosť v tomto smere. Treba byť tento piatok na ktoromkoľvek proteste Gorila. V každom meste budeme bojovať za to isté,“ dodal Džadoň.

Protest, ktorý bude deň pred voľbami, nazvali oranizátori „Dňom D“. Hovoria, že voľbami sa nič nekončí, no práve naopak, začína sa nová etapa. „Potrebujeme ukázať svoju silu. Intenzita, energia a vplyv sa nachádza v našich srdciach. My občania máme neuveriteľnú prevahu. Je nás oveľa viac ako politikov. Tí si ešte stále neuvedomujú, kto proti nim stojí. Sme to my ľudia, ktorí chceme slobodne žiť. A ak to neukážeme tento piatok v uliciach, že nám na tom naozaj záleži, tak potom kedy?,“ povedala Juliana Majdeková, členka popradského organizačného tímu.

Podľa jej slov by sa mal niesť protest v pokojnom, no zároveň silnom a intenzívnom duchu. Je presvedčená o tom, že práve tento piatok môže byť veľkým krokom k zmene. „Nás, odvážnych Slovákov, sledujú aj iné krajiny, či to dokážeme dotiahnuť dokonca a opäť sa plne zmobilizovať. Máme podporu aj dôležité rady od aktivistov z Islandu. Dokonca príde na Slovensko aj jeden z lídrov islandskej revolúcie Hördur Torfason. Posúvame sa teda dopredu a len s ľuďmi to dokážeme,“ vysvetlila svoju predstavu Majdeková.

Po skončení prvej časti protestu budú Popradčania pochodovať. Tentokrát im nevybrali organizátori len trasu po námestí. Avízovali, že sa prejdú aj po ulici Štefánikovej, kde by mali obmedziť a zastaviť dopravu. „Prvé dva protesty sme brali ohľad na motoristov a nechceli sme robiť rozruch mimo námestia. Na nás však nikto ohľad neberie. Nebudeme si protestovať potichu medzi kostolmi. Ukážeme sa na hlavnej ceste, nech všetci vedia, že ide o hlavný a dôležitý protest,“ dodala Majdeková.

Celoslovenské protesty Gorila sú na sociálnej sieti zatiaľ potvrdené v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Žiline, Poprade, Spišskej Novej Vsi a Košiciach. Vo všetkých mestách sa začne tento piatok (9.3.) demonštrovať o 16:00 h. V Poprade sa stretnú občania na Nám. sv. Egídia v tzv. medzikostolí.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM