Monika Vengrínová Rôzne

Poprad sa rozhodol pre boj s havranmi a ide na to zaujímavo: Pozoruhodný spôsob, ako ich dostať preč z mesta!

Poprad je mestom, ktoré je známe krákaním stoviek, ba až tisícok havranov. Tie sa usadili na parkových plochách s vysokými stromami. Mnohým Popradčanom prekážajú najmä v parku pred železničnou stanicou, či na sídliskách. Mesto sa tento problém rozhodlo riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Poprad sa rozhodol pre boj s havranmi a ide na to zaujímavo: Pozoruhodný spôsob, ako ich dostať preč z mesta!
Foto: Marcel Mojžiš / Zdroj: TASR

Mesto Poprad začalo v septembri s pomocou sokoliarsky cvičených dravcov vytláčať mnohopočetnú havraniu populáciu mimo intravilánu mesta. Najmä v čase hniezdenia sú parkové plochy s vysokými stromami a mobiliár neúnosne znečisťované havraním trusom, čo obmedzuje ich využitie na rekreačné účely.

Obdobie od augusta do 20. januára nasledujúceho roka je v súlade s platnou poľovníckou legislatívou obdobím lovu havranov čiernych.

“V meste Poprad, územie ktorého je nepoľovnou plochou, sa táto aktivita realizuje na základe výnimky Okresného úradu Poprad, Pozemkového a lesného odboru. V čase ochrany – hájenia – nie je možné havrany  loviť, avšak lietanie s dravcami v parkoch a podobné kroky sú preventívnym opatrením proti zahniezdeniu havranov, nakoľko cítia možné ohrozenie zo strany predátorov,” uviedol Marek Bystrý z MsÚ v Poprade. 

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM