Webnoviny - Rôzne

Poprad sa vylial z koryta, situácia je vážna

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP POPRAD 4. júna (WEBNOVINY) – Rieka Poprad sa v okrese Stará Ľubovňa vyliala na viacerých miestach z koryta. V meste Stará Ľubovňa evakuujú ľudí z domov, ktoré zalial Poprad, informoval SITA šéf krízového štábu okresu Stará Ľubovňa Peter Sokol. Evakuácia sa začala aj v obci Kolačkov, kde voda ohrozuje obyvateľov miestnej osady. V meste sa vylial potok Jakubianka. Poprad sa vylial aj v Podolínci. Krízový štáb okresu už požiadal o pomoc armádu a ministerstvo vnútra o vrtuľník. Obce Silín a časť obce Mníšek nad Popradom sú opäť odrezané od sveta. V obci Hniezdne je zaliata hlavná cesta. Krízový štáb zabezpečuje presun zamestnancov do Domova sociálnych služieb v Legnave, aby sa mal kto postarať o jeho klientov. V obci Lesnica, Hraničné a Kremná sa zosunula pôda na cestu.

Intenzívne dažde počas celej noci výrazne zhoršili povodňovú situáciu aj v okrese Kežmarok. Rieka Poprad doteraz robila problémy hlavne na dolnom toku v okolí Starej Ľubovne. Po nočných dažďoch je situácia vážna aj v Kežmarku. V meste hrozí vyliatie Popradu. „Pripravuje sa vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity,“ uviedol pre SITA riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku Erich Lauf. Mesto ohrozuje aj Ľubický potok. Voda sa vylieva aj z miestnych potokov v obciach Slovenská Ves, Holumnica, Toporec a Hradisko, kde sa zosúva pôda.

Zlá situácia je aj v okrese Levoča. Najhoršia je situácia v meste Levoča, kde sa vylial z koryta miestny potok. Nebezpečná je situácia aj v obci Dravce, kde museli hasiči evakuovať jednu rodinu z rodinného domu.

Slavkovský potok v Poprade zaplavil rodinné domy

Intenzívne dažde v noci spôsobili vážne problémy aj v okrese Poprad. Pravdepodobne najvážnejšia situácia je v meste Poprad, kde sa v miestnej časti Matejovce vylial Slavkovský potok a zaplavil rodinné domy, odkiaľ hasiči odčerpávajú vodu. Voda sa dostala aj do miestnych mraziarní. Pod vodou je časť hlavnej cesty v Poprade Matejovciach smerom na Kežmarok. Za mestom Poprad pri čistiarni odpadových vôd sa vyliala z koryta rieka Poprad a voda sa dostala až na hlavnú cestu I/67 do Kežmarku, informoval SITA riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Cesta je však prejazdná.

Popradskí hasiči mali počas noci 11 výjazdov, prevažne na odčerpávanie vody zo zaplavených pivníc rodinných domov nielen v meste Poprad, ale aj vo viacerých obciach okresu. Popradskí hasiči tiež pomáhali kežmarským hasičom pri likvidácii požiaru rodinného domu vo Veľkej Frankovej.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM