Pavol Hrabovský Správy

Poprad spomínal na Jána a Martinu: Dva roky od tragédie

Poprad sa pridal k mestám, kde si ľudia pripomenuli pamiatku investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorých životy vyhasli pred dvoma rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Poprad spomínal na Jána a Martinu: Dva roky od tragédie
15
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Tento piatok, 21. februára, to budú presne dva roky od úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pri príležitosti uctenia si pamiatky oboch zosnulých sa na Slovensku vytvorila iniciatíva spomienkových zhromaždení.

Spomienkové zhromaždenia “Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu” boli naplánované v desiatkach miest. Toto zhromaždenie prebehlo aj na námestí v Poprade, kde si miestni uctili pamiatku oboch zosnulých. Počas zhromaždenia dostali slovo viacerí hostia, medzi nimi aj študenti popradských stredných škôl. Zhromaždenie sa značilo aj silným momentom, kedy všetci zúčastnení, spolu so Simonou Martausovou, spievali slovenskú hymnu.

„My mladí, sme tu nielen pre svoju budúcnosť, nie len pre budúcnosť štátu, no hlavne preto, aby sme si uctili dvoch mladých ľudí – Jána a Martinu, ktorí pri boji za pravdu stratili svoje životy. Preto je naším odkazom: Nezabudneme!“

Zhromaždenie prebehlo v pokoji a skončilo uctením si pamiatky oboch zosnulých pri morovom stĺpe, na popradskom námestí. Podľa organizátorov sa na podujatí zúčastnilo skoro 200 ľudí.

Vyšetrovanie pokračuje

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest odňatia slobody. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Ako to vyzeralo na spomienkovom zhromaždení si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Nezabudnite nás sledovať na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší obsah z Popradu a okolia.

Zdroj: Facebook
Spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v Poprade
15
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM