Správy

Poprad ukázal veľké srdce: Stovky ľudí pochodovali na podporu zamestnancov nemocnice

Niekoľko stoviek ľudí v utorok popoludní vyjadrilo pochodom cez mesto podporu zamestnancom nemocnice v Poprade. Zamestnanci nemocnice chceli pôvodne počas protestu vyjadriť nespokojnosť s jej vedením.

Zdroj: Dnes24.sk

Vedenie mesta a občania Popradu sa spojili v rámci podpory zamestnancov miestnej nemocnice. Všetci zúčastnení sa zhromaždili pri popradskej nemocnici, odkiaľ pochodovali naprieč Námestím svätého Egídia.

Podpora, nie protest

Personál popradskej nemocnice dával jasne najavo svoju nespokojnosť s novým vedením. Po troch mesiacoch, od vymenovania nového riaditeľa, dalo výpoveď 15 lekárov a vznikla petícia za jeho odvolanie. „Došlo k viacerým zmenám v nemocnici, ktoré nás nenechali chladnými a boli sme nútený podstúpiť kroky, aby nebolo ohrozené zdravie pacientov,“ informoval doktor Matej Handžák, ktorý prebral slovo na námestí.

Organizátori pochodu túto akciu nebrali ako protest. Ako informovala doktorka Denisa Janovská:„Vždy bol tento pochod ponímaný ako podpora pre zamestnancov. Dnes slúži, aj ako poďakovanie všetkým zamestnancom, ktorí sa snami do toho pustili.“ Snaha organizátorov ale nekončí. Práve týmto pochodom chcú presiahnuť hranice mesta a podporiť aj ďalšie zariadenia:

„Chceme podporiť všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré bojujú s podobnou situáciou,“ informovala Janovská.

Slovenská lekárska komora taktiež podporila popradský pochod. „Ak petíciu podpíšu viac ako dve tretiny zamestnancov, nejedná sa o problém jednotlivcov. Ide o problém drvivej väčšiny, celej nemocnice,“ informoval jej zástupca doktor Marián Kollár. Z pohľadu Slovenskej lekárskej komory ide o jasný odkaz: „Pre kompetentných je to určitý záväzok. Nemôžu si robiť to čo chcú, ale len to, čo je v rámci záujmu občanov tejto republiky:“

Víťazný koniec?

Riaditeľ popradskej nemocnice Anton Hanušín požiadal o uvoľnenie z funkcie, deň pred plánovaným pochodom. V pondelok (21. 9.) o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že jeho žiadosť bude akceptovať.

Minister v týchto dňoch navštívil popradskú nemocnicu, kde diskutoval so zamestnancami. „Zdravotnícke zariadenie po tom, ako generálny riaditeľ ponúkol svoju funkciu, bude mať po zasadnutí dozornej rady až do ukončenia riadneho výberového konania dočasne poverené vedenie,“ informuje o tom rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

Účastníci pochodu sa presunuli od nemocnice na Námestie sv. Egídia do priestoru medzi kostolmi. Okrem samotných zamestnancov nemocnice sa do pochodu zapojila aj verejnosť, vedenie mesta Poprad a Vysokých Tatier i predstavitelia zdravotníckych organizácií.

„Budeme veľmi poctivo sledovať ako sa bude vyvíjať ďalší priebeh obsadzovania vedenia nemocnice a kam táto nemocnica bude smerovať,“ Marián Kollár, Slovenská lekárska komora.

Veríme, že minister zdravotníctva poverí ďalším vedením tejto nemocnice človeka, ktorý bude mať prirodzenú autoritu a podporu nielen u zamestnancov, ale aj u širokej odbornej verejnosti,“ uviedla Slovenská lekárska komora. Nový riaditeľ by podľa komory mal vytvoriť na pracovisku atmosféru, ktorá bude nielen v prospech zamestnancov nemocnice, ale aj pacientov.

Petíciu proti bývalému riaditeľovi nemocnice podpísalo viac ako 500 zamestnancov.

Fotografie z pochodu nájdete v priloženej galérií.

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Popradčania pochodovali na podporu zamestnancov nemocnice
10
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

LIVE: Pochod na podporu zamestnancov popradskej nemocnice

Posted by Poprad24.sk on Tuesday, September 22, 2020
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM