Martin Sýkora Samospráva

Poprad urobil krok k energetickej samostatnosti: Veľká diskusia zmenu smerovania nepriniesla

10 popradských mestských poslancov dalo primátorovi mandát na zabezpečenie energetickej nezávislosti. Primátor dáva hlavu do slučky.

Ilustračný obrázok k článku Poprad urobil krok k energetickej samostatnosti: Veľká diskusia zmenu smerovania nepriniesla
Foto: Peter Handzuš

Už začiatkom mája odsúhlasili mestskí poslanci vznik Popradskej energetickej spoločnosti, s r.o. Na pondelkovom mimoriadnom zasadaní sa potvrdilo ďalšie smerovanie energetiky. Návrh, ktorý spracoval viceprimátor Igor Wzoš, predkladal primátor Popradu Jozef Švagerko.

„Poznáme 20-ročnú históriu energetiky. A vy tu chcete nejaké analýzy. Ja dávam hlavu do slučky. Cudzie nechceme, vlastné si nedáme. Dajte nám šancu,“ apeloval pred hlasovaním na poslanecké plénum Jozef Švagerko.

S návrhom nesúhlasil poslanecký klub okolo Štefana Pčolu, ktorý súhlasil s novým smerovaním energetiky v Poprade, ale toto rozhodnutie nevidí správne načasované. „Stále mi chýbajú konkrétne údaje a business plán. Počul som len zámery a porovnávanie s minulosťou,“ argumentoval v diskusii Pčola.

Koncom tohto kalendárneho roka skončí súčasnému dodávateľovi zmluva s mestom. Poslanci mali na výber tri alternatívy:

  • predĺženie existujúcej zmluvy na ďalších 20 rokov
  • výber prevádzkovateľa centrálneho zásobovania teplom a TÚV súťažou
  • zabezpečovanie výroby a dodávky tepla a TÚV vlastnými kapacitami

Poslankyňa Beáta Sichrovská sa priklonila k samostatnej energetickej politike mesta. „Riešime nájom alebo vlastné podnikanie? Bola by škoda, keby sme to nevyskúšali,“ povedala v diskusii. Rudolfovi Kubusovi prekážali nejasné okolnosti okolo mestskej eseročky, konkrétne jej zmluvný vzťah k miestu, kde sídli: „Má táto spoločnosť v predmete podnikania na to činnosť? Kde má sídlo? V mestských priestoroch?“ pýtal sa Kubus. Predmet činnosti podľa vedenia mesta budú riešiť s odborným garantom. Eseročka bude zatiaľ sídliť v priestoroch mestského úradu.

1. viceprimátor Igor Wzoš je presvedčený o správnosti robiť si samostatnú energetickú politiku. „Poprosil by som ľudí, aby nestrašili Popradčanov, že sa v zime nebude kúriť. Získavame viac pre všetkých občanov i pre mesto,“ vysvetlil prvý viceprimátor. „Stále som nepočul, čo prinesie projekt Popradskej energetickej spoločnosti – nič konkrétne. Počul som len zámer,“ povedal generálny riaditeľ Veolie Miroslav Kot a pokračoval: „Naša spoločnosť je pripravená byť partnerom na ďalších 20 rokov.“

Štefanovi Pčolovi taktiež absentovala konkrétna analýza: „Chýbajú mi konkrétne čísla, ktoré by ma mali presvedčiť,“ konštatoval. „Veolia robila dobrú prácu. Otázka je, či mohla urobiť ešte viac,“ konštatoval Igor Kras, energetický expert a dlhoročný riaditeľ Dalkie. 10 poslancov rozhodlo, že Popradčania skúsia robiť energetickú politiku po svojom a vo vlastnej réžii. Primátor mesta si však necháva otvorené zadné vrátka s tým, že zmluva so súčasným dodávateľom trvá do konca roku 2016.

Mimoriadne MsZ v Poprade (23.5.2016)
2
Galéria
Mimoriadne MsZ v Poprade (23.5.2016)
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM