Monika Vengrínová Iné športy

Popradčan, ktorý patrí medzi naj cyklotrialistov sveta: Štvrťfinále Svetového pohára odjazdil ako nikdy!

Popradčan Ján Kočiš je najlepším cyklotrialistom na Slovensku a jedným z najlepších na svete. 11-krát vyhral majstrovstvá Slovenska, v roku 2011 sa stal majstrom sveta v kategórii senior. Aktuálne sa vrátil zo Svetového pohára UCI vo francúzskych Alpách, kde si užil najmä štvrťfinále.

Ilustračný obrázok k článku Popradčan, ktorý patrí medzi naj cyklotrialistov sveta: Štvrťfinále Svetového pohára odjazdil ako nikdy!
Zdroj: Dnes24.sk

Svetový pohár UCI v Meribe, nachádzajúcom sa vo francúzskych Alpách, si Ján Kočiš vychutnal. Nekonečná, pätnásťhodinová cesta tak stála za to. Preteky sa konali v centre alpského mestečka, kde jazdcov čakali nádherné, ale najmä náročné sekcie. „Štvrťfinále som šiel ako nikdy. Sústredená a bezchybná jazda až do konca. Počas celých pretekov som mal pohodu, ktorú mi vytvoril aj môj nový bicykel, sprievod Milan Janíček a samozrejme diváci, ktorí vedeli oceniť moju jazdu,“ tešil sa Ján s tým, že v prvom kole spravil jeden trestný bod, ktorý si vopred naplánoval a rovnako mu vyšlo aj druhé kolo. Prvý raz v kariére sa mu tak podarilo vyhrať kvalifikáciu v elite UCI.

Tri body za posledným finalistom

„Bol som strašne šťastný, no vedel som, že semifinále bude už o inom. Večer som si bol pozrieť prestavené sekcie, ktoré boli naozaj veľmi náročné. Obrovské skoky spojené s technickými prvkami a náročnými odrazmi zapríčinili niekoľko chýb, no v konečnom dôsledku som opäť predviedol dobrú jazdu, za ktorú sa určite nehanbím. Poskákal som veci, o ktorých by som pred pretekmi ani nedúfal, že ich dám. Hecovačka zo strany Milana ma však nakopla, a tie najväčšie skoky som preskakoval rovno na zadné koleso,“ usmieva sa Janko.

Kameňom úrazu preňho bola sekcia zo stromov, ktorá bola podľa jeho slov najľahšia v pretekoch. V prvom i v druhom kole však dostal po päť trestných bodov, čo zapríčinilo, že sa neposunul medzi osem finálových jazdcov, ale skončil tri body za ôsmym. „Bolo to veľmi smutné a tesné, no bohužiaľ, aj toto patrí k športu. Mrzelo ma to aj na druhý deň, keď som videl finálové sekcie, kde bolo veľa výskokov, ktoré ovládam, a myslím si, že práve vo finále by som vedel ukázať o to viac,“ povedal sklamane Ján.

Už myslí na majstrovstvá sveta

Aktuálne sa však na smolné semifinále snaží zabudnúť a svoje myšlienky už teraz smeruje na najdôležitejšie preteky v roku, ktorými budú majstrovstvá sveta v Nórsku. „Verím, že šťastíčko bude stáť pri mne a vybojujem pre Slovensko pekný výsledok,“ dodal.

O Jánovi Kočišovi a cyklotrialovom parku v Poprade sme písali tu: Cyklotrial je v Poprade stále populárnejší. Trénovať tu môžete i s majstrami sve­ta

Prečítajte si tiež o majstrovstvách Slovenska, ktoré sa konali v Poprade: Päť zlatých pre Popradčanov: Majstrovstvá Slovenska v cyklotriale pre našich mimoriadne úspešné

Cyklotrialista Ján Kočiš na Svetovom pohári vo francúzskych Alpách
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM