Pavol Krupka Rôzne

VIDEO: Popradčan pozoruje počasie a vie, kde sú búrky

Popradčan Richard Devečka má neobyčajný koníček. Pozoruje počasie a svoje zistenia poskytuje celosvetovým meteorologickým sieťam. Je jedným z mála slovenských amatérskych meteorológov, ktorý svojou činnosťou spoluvytvára celkový obraz počasia. Na začiatku bol obyčajný, súkromný záujem a zvedavosť.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Popradčan pozoruje počasie a vie, kde sú búrky
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Obraz popradských balkónov a okien poznáme dobre. Sušiaky na bielizeň, antény na príjem televízneho signálu, od začiatku deväťdesiatych rokov aj paraboly satelitných prijímačov. Jeden byt v centre mesta sa však od tohto obrazu odlišuje – na držiaku sú upevnené zláštne zariadenia, v ktorých niektorí spoznávajú meteorologickú stanicu. Prostredníctvom navonok obyčajnej satelitnej paraboly Richard Devečka neprijíma televízne vysielanie, ale aktuálne zábery meteorologických družíc, vo dne v noci obiehajúcich okolo Zeme a snímajúcich stav atmosféry nad jej povrchom.

Záľuba, začínajúca sa najjednoduchšími meteorologickými prístrojmi, prerástla do činnosti, ktorá dnes využíva profesionálnu aparatúru a spojenie so svetom meteorológie. Rovnako ako mnohí jeho kolegovia u nás, ale hlavne na západ od našich hraníc, aj Richard Devečka prispieva „svojou troškou do mlyna“, teda spoluvytvára čo najpresnejší obraz každodenného počasia. Jeho meteorologická stanica je plne automatická, nasnímané údaje spracúva špeciálny softvér a tie sa cez počítač odosielajú do sveta. Pravdepodobne ako jediná na Slovensku je doplnená aj o detektor bleskov s dosahom 700 kilometrov. Podľa toho sa dá určiť miesto, sila a typ búrky. V čase natáčania tejto reportáže sme sledovali začínajúcu búrku v oblasti Varšavy.

Pozorovateľská licencia Richardovi, naopak, umožňuje prijímať všetky výsledky pozorovaní z celého sveta, vrátane spracovaných grafických údajov zo satelitov, a to v reálnom čase. Stáva sa, že potenciálne nebezpečné meteorologické javy vidí skôr, ako sa objavia v podobe upozornení či varovaní na meteorologických stránkach.

Pre nás Popradčanov môže byť iste zaujímavá a užitočná aj Richardova internetová stránka. Ktokoľvek si na nej môže zobraziť aktuálne meteorologické údaje, namerané jeho stanicou, ale aj ich históriu od roku 2007. Stránka však poskytuje aj viacero ďalších možností. My sme sa k príbehu popradského amatérskeho meteorológa dostali práve cez ňu. Úplnou náhodou sme pred časom narazili na webkameru, ktorá z okna popradského paneláka poskytuje živý pohľad na naše mesto a v pozadí aj na Vysoké Tatry.

Čo konkrétne Richard Devečka pozoruje, z čoho pozostáva jeho aparatúra a ďalšie zaujímavosti sa dozviete z našej videoreportáže. Výsledné video sme rozdelili na dve časti.

Fotografie vo videu: amaterskamete­orologie.cz

Popradčan pozoruje počasie a vie, kde sú blesky.
2
Galéria
Popradčan pozoruje počasie a vie, kde sú blesky
13
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM