Monika Vengrínová Rôzne

Popradčania, ak sa chystáte na huby, prečítajte si najskôr TOTO: Trpké slová, po ktorých zmeníte plány!

Nezvyčajne horúce a suché leto nepotešilo hubárov. Tí márne prehľadávajú lesy v našom okolí, huby jednoducho nerastú. Je ešte nádej, že budú aspoň do vianočnej kapustnice? Spýtali sme sa skúseného hubára.

Ilustračný obrázok k článku Popradčania, ak sa chystáte na huby, prečítajte si najskôr TOTO: Trpké slová, po ktorých zmeníte plány!
Zdroj: Dnes24.sk

„Momentálne sme v lese traja hubári už druhú hodinu a vo vedierku máme štyri plávky. Nerastie vôbec nič, úplne holý les,“ posťažoval si predseda Podtatranského mykologického klubu Andrej Akurátny, ktorého sme zastihli práve pri hubárčení v jednom z lesov v okolí Popradu.

Popradčanov, ktorí tento rok na hubách ešte neboli a v týchto dňoch plánujú cestu do lesa za účelom nájsť nejaké tie huby aspoň do vianočnej kapustnice, preto upozorňuje na márnu cestu. „Ak by chcel ísť teraz niekto cielene na huby, tak je mu zbytočné vliezť do lesa. Sezóna je nesmierne zlá, ani si takú nepamätám,“ vysvetlil dlhoročný hubár s tým, že nie sú ani rýdziky, ani plávky, ani divé huby.

„Smutné, úplne prázdne lesy,“ vzdychol si a jedným dychom dodal, že takto je to celé leto. Kým v júni našiel len dva hríby borovicové, celý júl a august, napriek desiatim vychádzkam do lesa, nič. „Pár modrákov, pár kozákov a to bolo všetko. Žiadne plné ruksaky a spracovávanie doma do polnoci. Tohto roku je hubárska pohoda,“ usmial sa s trpkosťou v hlase.

Podľa jeho slov však šanca stále je. Pršať by však muselo, ľudovo povedané, hodne a potom čakať minimálne dva-tri týždne, aby niečo vyliezlo. „Ak bude pršať, spadne dostatočné množstvo vlahy a nebude príliš chladno, tak podhubie sa zregeneruje a začne plodiť. Možno v polovici septembra by mohlo niečo byť,“ uzavrel Akurátny.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM