Peter Klimant Správy

Popradčania dostali predmikulášsky darček: Hviezdoslavova ulica je už komplexne zrekonštruovaná!

Komplexná rekonštrukcia Hviezdoslavovej ulice je na svojom konci. Pri jej priebehu sa však vyskytli aj neočakávané komplikácie, ktoré oddialili ukončenie stavebných prác. Dnes však už táto ulica opäť slúži verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Popradčania dostali predmikulášsky darček: Hviezdoslavova ulica je už komplexne zrekonštruovaná!
Zdroj: TASR

Hviezdoslavova ulica v Poprade, ktorej komplexná rekonštrukcia začala v polovici júla, opäť slúži verejnosti. Komunikácia od križovatky s Alžbetinou ulicou po križovatku s Ulicou 1. mája v dĺžke takmer 400 metrov bola rekonštruovaná v celom priečnom profile s jednotným šírkovým usporiadaním a výmenou podkladových vrstiev. „Som rád, že sa Hviezdoslavova ulica dokončila. Nebolo to jednoduché a rekonštrukcia nešla stále podľa našich predstáv. Zisťovali sme nové skutočnosti, ktoré pôvodný termín ukončenia rekonštrukcie predĺžili. Ale teraz je táto, jedna z najstarších ulíc Popradu, hotová. Ďakujem občanom, že boli trpezliví. Je to pre nich taký predmikulášsky darček,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Chodníky a autobusové zastávky

Súčasťou stavby bola aj obnova chodníkov po obidvoch stranách komunikácie, dva zálivy autobusových zastávok a odvodnenie. Chodníky a odstavné pruhy zastávok boli zhotovené z betónovej zámkovej dlažby, komunikácia je z asfaltobetónu.

Zrealizované chodníky sú oproti pôvodným širšie, a tým bezpečnejšie a komfortnejšie. Pribudol tiež nový úsek chodníka pred hotelom Gerlach. Cesta na Hviezdoslavovej ulici je dosť frekventovaná, je totiž prístupovou k železničnej i autobusovej stanici a zároveň k zdravotnému stredisku.

Neočakávané komplikácie

Pôvodne avizovaný termín odovzdania celej stavby 14. október sa nepodarilo dodržať pre neočakávané komplikácie, ktoré spôsobili nekvalitné podložie a podzemné rozvody rôznych subjektov uložené v nesúlade s platnými normami. „Kvôli vyriešeniu týchto problémov muselo mesto urobiť rokovacie konanie v zmysle platných právnych predpisov. Pôvodné náklady vo výške 318 000 eur museli byť z uvedených dôvodov navýšené o viac ako 60 000 eur,“ doplnil hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Počas preberania stavby mesto identifikovalo 12 nedostatkov, ktoré uložilo zhotoviteľovi odstrániť. Stavba mala byť pôvodne ukončená v polovici októbra, pre vyššie uvedené komplikácie bol termín posunutý na pondelok 23. novembra. Vo vyhlásení verejného obstarávania bolo na Hviezdoslavovu ulicu vyčlenených niečo viac ako 450 000 eur, neskôr sa vysúťažená suma znížila.

Pohľad po rekonštrukcii : Vynovená Hviezdoslavova ulica v plnej paráde
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM