Monika Vengrínová Rôzne

Popradčania môžu bezplatne využívať služby mediátora: Čo všetko majú takýmto spôsobom možnosť riešiť?

Spory medzi susedmi, spory o výživné na dieťa, či pracovné konflikty a mnohé ďalšie. Spolunažívanie s inými ľuďmi nemusí byť vždy jednoduché a príjemné. Preto existujú mediátori, ktorí takéto spory a konflikty vedia vyriešiť aj bez súdu. A odteraz ich služby môžu bezplatne využívať aj Popradčania.

Ilustračný obrázok k článku Popradčania môžu bezplatne využívať služby mediátora: Čo všetko majú takýmto spôsobom možnosť riešiť?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Poprad a mediátori Mediačného centra Poprad zapísaní v zozname mediátorov vedenom Ministerstvom spravodlivosti SR podpísali Memorandum o spolupráci. Jeho cieľom je vzájomná spolupráca, podpora a šírenie povedomia o možnosti riešenia konfliktných situácii pomocou mediácie. Obe strany sa dohodli na zriadení mediačnej poradne, v ktorej budú mediátori k dispozícii obyvateľom mesta Poprad každý prvý štvrtok v mesiaci, vždy v čase od 14:00 do 16:00 v priestoroch MsÚ v Poprade, pričom prvá mediačná poradňa bude otvorená už 5.novembra tohto roka.

„Cieľom našej vzájomnej spolupráce je zabezpečiť lepší prístup k spravodlivosti  prostredníctvom alternatívnej možnosti riešenia sporov, t.j. formou mediácie a zabezpečiť efektívnejšiu vymožiteľnosť práva pre obyvateľov mesta Poprad. Mediátori pomôžu sporiacim sa stranám reflektovať súčasný stav a poukázať na právne následky ich rozhodnutí. Mediácia nie je zameraná na minulosť, ale pomáha riešiť súčasný stav so zameraním na zachovanie budúcich dobrých vzťahov," uviedla Dagmar Tragalová, riaditeľka Mediačného centra Poprad s tým, že mediátori sa spolu s mestom Poprad ako otvorenou a zodpovednou samosprávou budú zároveň snažiť zabezpečovať primárnu prevenciu v oblasti prevencie kriminality a sociálno-patologických javov v školskom prostredí realizovaním prevenčných programov školskej a rovesníckej mediácie.

Zo vzájomnej spolupráce samosprávy a mediátorov by mali profitovať v prvom rade samotní obyvatelia mesta. „Na mediácii je dôležité, že dokáže súperenie zmeniť na spoluprácu, že dokáže zlepšiť komunikáciu medzi obomi stranami a zlepšiť vzájomné vzťahy. Aj preto verím, že tak ako sa osvedčila bezplatná právna poradňa, ktorú zabezpečujú mestskí právnici pre Popradčanov každú prvú stredu v mesiaci v čase od 14.00 do 16.00, tak si svojich klientov nájde aj bezplatná mediačná poradňa,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Mediáciou možno riešiť susedské spory, napríklad obťažovanie hlukom, prachom, dymom, odpadmi, či zvieratami, ďalej konflikty občanov so susediacimi inštitúciami, reštauráciami, dopravcami, či obecným úradom, ale i rodinnoprávne spory, ako je napríklad úprava vzájomných rodičovských práv, výživné, bezpodielové spoluvlastníctvo, či generačné nedorozumenia. Na mediátora sa možno obrátiť i v prípade obchodných záväzkových sporov, čiže vzťahov medzi podnikateľmi, environmentálnych konfliktov, sporov vzniknutých z pracovnoprávnych vzťahov, ale napríklad i v prípade sporov vzniknutých v školskom prostredí, keď ide o šikanovanie, záškoláctvo, ohováranie, či konflikt medzi učiteľom a rodičom, učiteľom a žiakom a pod.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM