Martin Sýkora Samospráva

Popradčania pozor! Od piatka dodávky na sídlisku Juh v noci nezaparkujú

Dopravné obmedzenia týkajúce sa parkovania dodávkových a nákladných automobilov na sídliskách Juh jeden až šesť v Poprade vstúpia do platnosti v piatok 28. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Popradčania pozor! Od piatka dodávky na sídlisku Juh v noci nezaparkujú
Zdroj: TASR

Samospráva k tomuto kroku pristúpila predovšetkým na základe požiadaviek záchranných zložiek na zlepšenie prístupnosti a prejazdnosti sídlisk pri záchranných akciách, ako aj pribúdajúcich sťažností obyvateľov, poukazujúcich na fakt, že niektoré parkoviská v obytných zónach sa vo večerných hodinách menia na parkoviská firemných dodávkových automobilov.

„Zistili sme, že na sídliskách parkuje každý večer 250 až 300 dodávkových a nákladných automobilov. Pre svoje parametre, ktoré neraz presahujú rozmery štandardizovaných parkovacích miest, tak zaberajú viac ako jedno parkovacie miesto, čo v konečnom súčte predstavuje výrazný úbytok parkovacích miest pre osobné motorové vozidlá,“ uviedol náčelník Mestskej polície Poprad Štefan Šipula.

Obmedzenie od 28. októbra

Z tohto dôvodu sa samospráva rozhodla pre obmedzenie parkovania nákladných áut a dodávok na sídliskách Juh. To bude platiť od piatka 28. októbra a znamená zákaz státia pre vozidlá s dĺžkou nad päť metrov v čase od 16:00 do 6:00 hod. nasledujúceho dňa, pričom sa nebude vzťahovať na vozidlá kategórie M. Obmedzenia budú vytýčené dopravnými značkami osadenými na mestských a štátnych komunikáciách na vjazdoch do sídlisk.

Samospráva zároveň monitoruje situáciu aj v ostatných obytných zónach mesta, do ktorých by sa toto obmedzenie v prípade osvedčenia malo rovnako rozšíriť. „Musíme si uvedomiť, že každoročne pribudnú v Poprade stovky nových áut. Situácia najmä na sídliskách, ktoré boli projektované v úplne iných časoch a najmä s inými požiadavkami na statickú dopravu, sa tak stáva stále zložitejšou a musíme ju riešiť. V prípade komplikácií pri prejazdnosti záchranných zložiek na sídliskách môže ísť doslova o život,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko.

Riešením parkovacie domy

„Budovanie parkovacích miest na úkor zelene nie je riešením. Tým je výstavba parkovacích domov. Mesto Poprad navyše disponuje víťazným projektom parkovacieho domu z vlastnej verejnej architektonickej súťaže, ktorý by mal byť základom pre rozšírenie tohto druhu infraštruktúry v našom meste,“ doplnil vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania Mestského úradu v Poprade Ľuboslav Mlynarčík.

Mestská polícia bude v súvislosti so zmenou dopravného značenia na začiatku zhovievavá a bude upozorňovať vodičov na uskutočnené zmeny a vyžadovať ich dôsledné plnenie. „Veríme, že majitelia budú dodržiavať platné dopravné značenie a nebudeme musieť pristúpiť k ukladaniu blokových pokút. Tým, ktorí to nebudú rešpektovať, môže byť uložená bloková pokuta do výšky 50 eur,“ uzavrel Šipula.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM