Monika Vengrínová Rôzne

Popradčania vyberajú lokality pre nové stromy. Niektorí ponúkajú i pomoc pri sadení

Pred časom mesto Poprad na svoju webovú stránku pridalo anketu, v ktorej mali obyvatelia Popradu možnosť vybrať lokality na výsadbu nových stromov. V priebehu niekoľkých dní sa na stránke objavilo viac ako päťsto názorov.

Ilustračný obrázok k článku Popradčania vyberajú lokality pre nové stromy. Niektorí ponúkajú i pomoc pri sadení

Obyvatelia chcú stromy na mnohých miestach

Ďalšie tipy s konkrétnymi lokalitami vhodnými na výsadbu prišli z mestského webu aj prostredníctvom emailového formulára Napíšte nám. „Podľa môjho názoru by mala byť výsadba stromov zabezpečená výhradne v obytných častiach mesta ako aj v centre mesta samotnom,“ uvažuje Martina.

Lukášov návrh je podobný: „V prvom rade odporúčam výsadbu nových stromov na najviac dotknutom mieste a tým je centrum, okolie bytových domov na strane premostení a kaskádového parkoviska“.

František je pri určovaní lokality skôr praktický: „Stromy podľa môjho názoru treba vysadiť tam, kde je podľa územného plánu mesta zaručené, že sa o 10–15 rokov nebudú znova vyrubovať a znovu sadiť ďaľšie. To by potom nemalo žiadny zmysel a boli by to zbytočne vyhodené peniaze“.

V tipoch na miesta novej výsadby obyvatelia mesta nezabudli ani na mestskú časť Veľká, ulicu Na letisko, Spisškú Sobotu, či Štefánikovu ulicu, ale i areály škôl a škôlok, okolie garáží na Šrobárovej ulici a mnohé ďalšie lokality. „Príjemným prekvapením bola obyvateľka, ktorá nám okrem tipov lokalít ponúkla dokonca pomoc pri výsadbe stromov,“ hovorí Kristína Horáková z odboru výstavby na popradskej radnici.

Lokality, ktoré tak od občanov prichádzajú ako tipy na novú výsadbu mesto preveruje, aby vylúčilo obmedzenie daných priestranstiev inžinierskymi sieťami. Bezproblémové lokality sú zapisované do jestvujúcej evidencie a náhradná výsadba vzrastlých brestov, hrabov, javorov alebo iných vhodných drevín bude na daných miestach v blízkej dobe zrealizovaná.

Výsadba začne v najbližšom období

„Keďže náhradnú výsadbu vrátane starostlivosti o tieto stromy nariaďujeme priebežne počas celého roka, tak ako prichádzajú žiadosti o výruby, budú pre nás tipy od občanov dôležité nielen kvôli náhradnej výsadbe za výrub v súvislosti s výstavbou v centre mesta pri bývalom OD Prior, ale takisto aj kvôli ďalším náhradným výsadbám v budúcnosti,“ vysvetlila K. Horáková.

Náhradná výsadba v meste bude v najbližšom období intenzívna. Investor, ktorý realizuje výstavbu na mieste bývalého OD Prior musí kvôli povoleným výrubom vysadiť v Poprade 755 vzrastlých stromov. Ďalšie stovky stromov budú vysadené ako náhrada za výruby počas rekonštrukcie plynovodov či búracích prác a výstavby v bývalom pivovare.

Okrem výsadby podľa jestvujúcej evidencie vhodných plôch, ktorú vedú odborní pracovníci mesta, môžu tipy na výsadbu drevín posielať obyvatelia priebežne aj naďalej a to prostredníctvom formulára Napíšte nám na stránke mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM