Basketbal

Popradčanky majú bez zranených opôr nôž na krku. O piaty zápas zabojujú v Košiciach

Po prehre v Košiciach s Cassoviou nastúpili basketbalistky BAM Poprad v sobotu proti tomuto súperovi na tretí duel extraligovej play-off série skupiny o 5.-8. miesto za stavu 1:1 na zápasy.

Ilustračný obrázok k článku Popradčanky majú bez zranených opôr nôž na krku. O piaty zápas zabojujú v Košiciach
Foto: Marek Vaščura

Veľa vody nenamútili ani teraz a po výsledku 54:66 budú musieť v metropole východu zabojovať o vynútenie si piateho rozhodujúceho zápasu na domácej pôde.

Pred úvodným rozskokom potešila milá slávnosť, kedy prezident BAM Poprad Jozef Turák zablahoželal Alene Kováčovej a otcovi Andrey Kuklovej, ktorá sa zápasu nezúčastnila k tomu, že obe tieto popradčanky v drese Ružomberka, takmer na deň presne, pred 17 rokmi (8. apríla 1999) vybojovali historický titul v Eurolige pre „Ružu“. Alena Kováčová bola navyše vtedy vyhlásená za najlepšiu hráčku turnaja Final Four v Brne a túto spomienku si určite zaslúžila. „Išli sme do Brna ako outsider a nikto nečakal, že tam môžeme uspieť. Porazili sme vo finále Como, čo v tej dobe bolo takmer neporaziteľné družstvo. Cítili sme sa tam ako doma, pretože z Ružomberka vycestovalo asi osem autobusov. Najkrajším zážitkom pre mňa bolo, že som na konci turnaja bola vyhlásená za najlepšiu hráčku Final Four, čo som nikdy pred tým a ani potom nezažila. Bola som mladá a určite som to nečakala,“ povedala A. Kováčová, ktorá sa v súčasnosti ako trénerka BAM Poprad venuje najmladším vekovým kategóriám. Hráčky ženského družstva jej však darček v podobe víťazstva nad Cassoviou nedopriali.

Domácim stále chýba zranená kapitánka a najlepšia strelkyňa tímu Katarína Petríková a v tomto zápase sa k nej pridala aj podkošová hráčka Lucia Hadáčová. S touto stratou sa nevedeli Popradčanky vyrovnať a robili veľa chýb. Nedarila sa im streľba spod koša, spoza trojkového oblúka a ani zo značky trestných hodov. Naopak, hneď od úvodu chytili hosťujúce hráčky opraty zápasu do vlastných rúk a dokázali si vypracovať náskok, ktorý až do konca zápasu zveľaďovali.

Zodvihnúť hlavy bude ťažké

Popradčankám sa navyše už v tretej štvrtine vyfaulovala aj pivotka Laura Dubeňová a to bola voda na košický mlyn. V poslednej štvrtine zasiahli do hry aj hráčky z lavičiek oboch tímov. Kým však na popradskej strane to bola vynútená zmena, hostia si to za daného priebehu mohli dovoliť. Bojovnosťou a dravosťou sa Popradu podarilo už len skresať hrozivo narastajúce skóre v prospech súpera a po prehre 54:66 nečaká v stredu zverenkyne Igora Skočovského na pôde Cassovie nič jednoduché. Pôjde o všetko. Košičanky môžu poslať popradský tím do boja o siedme miesto, no v prípade víťazstva Popradu by sa séria presťahovala späť pod Tatry. „Nemôžeme nič očakávať po tom, čo sme predviedli. Boli sme dekoncentrovaní v obrane i v útoku, súper sa chytil hneď od úvodu a my sme sa trápili stále viac. Záver zápasu ani nepočítam, pretože súper nasadil do hry mládež a je jasné, že sme si len upravili skóre. Pre mňa je to obrovské sklamanie. Nebol to basketbal hodný extraligy a Popradu,“ skonštatoval po zápase tréner BAM Poprad Igor Skočovski. Potvrdil, že pre jeho tím je citeľnou strata Katky Petríkovej i Lucie Hadáčovej, no na to sa vyhovárať nemôže. Ťažké srdce mal na vyfaulovanú Lauru Dubeňovú. „Chýba nám každá jedna ruka a noha, ale to nie je dôvod na takéto chyby. Nepomôže ani Hadáčová, ani Petríková, keď nedáte kôš z jasnej pozície pod košom, či zo šestky. No a čo sa týka Laury Dubeňovej, minule sme ju chválili, no dnes budem radšej ticho. Bola v dnešnom zápase jedným z najväčších sklamaní,“ zdôraznil tréner, ktorý urobí všetko preto, aby bola séria s Cassoviou čo najdlhšia. „V Košiciach sa pokúsime vrátiť sériu ešte do Popradu, ale sám som zvedavý, ako sa psychika hráčok dá dokopy. Či vyhodia z hlavy to, čo sa stalo, či začnú hrať basketbal, ktorý vedia hrať, alebo budú nad tým premýšľať ešte ďalšie tri dni,“ dodal.

Cassovia nemá lepšie družstvo, myslí si Pavlendová

Medzi najlepšie strelkyne zápasu patrila v sobotu Daniela Pavlendová, ktorá rovnako ako jej spoluhráčka Angelika Theiner nastrieľala súperkám 15 bodov. Na svoje konto si navyše pripísala 12 doskokov. „Mali sme využiť domáce prostredie a od začiatku hrať našu hru. Na konci sme sa snažili, ale nič nepomohlo. Bolo veľmi ťažké stiahnuť vysoký náskok súpera,“ zhodnotila duel D. Pavlendová, ktorá tiež fanúšikom sľúbila, že v Košiciach urobí spoločne so spoluhráčkami všetko pre dobrý výsledok. „Musíme to zvládnuť, pretože si myslím, že Cassovia nemá lepšie družstvo ako my,“ uzavrela hráčka Popradu.

BAM Poprad – BK SOŠŽ Cassovia KE 54 : 66 (11:21, 14:21, 10:12, 19:12)
Najviac bodov: Pavlendová a Theiner po 15, Kudličková 8, Husárová 6 – Timková 14, Jassová 13, Filičková 11
Stav série 1:2

Popradčanky majú bez zranených opôr nôž na krku
21
Galéria
Foto: Marek Vaščura
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM