Monika Gécziová Rôzne

Popradčanom na kvetnickom parku záleží: Upratať ho prišli asi tri desiatky dobrovoľníkov

Po roku sa v parku v Kvetnici opäť zišli dobrovoľníci, ktorým záleží na tom, v akom prostredí žijeme a ako vyzerá jediný park, ktorý v meste máme.

Zdroj: Dnes24.sk

Dobrovoľná brigáda sa v parku v mestskej časti Kvetnica konala už po druhýkrát. Tento rok sa do zbierania odpadkov a čistenia parku zapojilo ešte viac ľudí, ale žiaľ, vyzbieralo sa aj viac odpadkov.

„Bývam tu v Kvetnici a do parku chodím dennodenne ráno, na obed aj večer a neustále tu zbieram nejaké odpadky. Trápi ma to a chcem, aby bol park čistý,“ povedal na margo brigády jeden z jej iniciátorov Marek Nemec, ktorý je s tohtoročnou účasťou spokojný: „Vidno, že ľuďom záleží na tom, v akom prostredí žijeme a že tento park chcú.“

A kým minulý rok sa vyzbieralo asi desať až pätnásť vriec, tento rok ich bolo až tridsať. „Boli to prevažne klasické „turistické odpadky“ ako plastové a sklenené fľaše, servítky či obaly z potravín,“ vymenúva nálezy v parku ďalší organizátor akcie Rastislav Ovšonka s tým, že okrem toho sa tu našli aj také „skvosty“ ako sedačka, rohožka z auta, pneumatika, topánka alebo sklenený vínový pohár, či ako povedal, kondómy, ktorú sú tu klasikou.

Najviac odpadu bolo v okolí autobusovej zastávky, parkoviska, ale aj pri budove niekdajšieho národného ústavu. Problémom tu sú, podľa organizátorov, najmä absentujúce koše. „Možno keby tu bol aspoň nejaký kontajner, bolo by tých smetí menej,“ uvažuje Ovšonka.

Sobotné dopoludnie tu tak čistením parku strávilo približne tridsať ľudí, pričom išlo nielen o jednotlivcov, ale najmä rodiny s deťmi.

Ruku k dielu pridal aj 8-ročný Popradčan Patrik. „Na stromoch bolo veľmi veľa plastových vreciek a nepáčilo sa mi to. Ja veci do prírody neodhadzujem a nemali by to robiť ani ostatní. Škodí to prírode, také jedno vrecko sa rozkladá v prírode aj sto rokov,“ upozornil na záver Patrik.

Dobrovoľníci znova upratali park v Kvetnici
45
Galéria
Foto: Monika Gécziová
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM