Pavol Krupka Kultúra

V pestrom programe koncertu PHJ účinkovali učitelia. Z pódia znela klasika, ale i rómsky temperament

Na koncertoch Popradskej hudobnej jari účinkujú aj domáci umeleckí pedagógovia. V stredu patrilo pódium Domu kultúry Základnej umeleckej škole na Štefánikovej ulici. V pestrom programe znela prevažne klasická hudba svetových autorov, poslucháči však tlieskali aj rómskemu spevu a tancu.

Ilustračný obrázok k článku V pestrom programe koncertu PHJ účinkovali učitelia. Z pódia znela klasika, ale i rómsky temperament
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí učitelia popradských ZUŠ-iek sú aj aktívnymi hudobníkmi, tanečníkmi či výtvarníkmi. Ďalší sa tejto úlohy radi zhostia, keď dostanú príležitosť. Tak či onak, o ich umeleckých kvalitách sa môžeme presvedčiť na rôznych podujatiach prakticky po celý rok. V poslednom čase dostávajú pedagógovia priestor aj v rámci popradských hudobných festivalov, predovšetkým na koncertoch Popradskej hudobnej jari. Ich poslucháčmi sú vtedy nielen žiaci a kolegovia, ale aj široká verejnosť, ktorá to prijíma ako obohatenie kultúrnej ponuky. Vzniká tak akýsi záväzok, ktorého výsledkom je vždy kvalitný a žánrovo pestrý program a obojstranná spokojnosť.

Stredajší večer v Dome kultúry patril pedagógom a čiastočne aj žiakom najstaršej popradskej ZUŠ-ky. Svoj program nazvali Hovoriť hudbou, čím vyjadrili svoje životné presvedčenie a posolstvo, ktoré odovzdávajú žiakom. Poslucháči si mohli vypočuť skladby v podaní sólistov i komorných zoskupení. Znela klasická hudba rôznych štýlových období, ale autori programu viac ako v minulosti posilnili žáner piesne, čo určite nie je na škodu, hlavne ak je interpretovaná citlivo a presvedčivo. To sa dá povedať napríklad o piesni Vaša Patejdla a Borisa Filana Jedenáste prikázanie, ktorá zaznela pred záverom koncertu. Posledným a tiež veľmi úspešným číslom popradských pedagógov boli temperamentné rómske piesne so sprievodom ľudovej hudby, ktoré obohatili aj o tanečné kreácie.

Kompletný program štvrtého koncertu XXXVIII. ročníka Popradskej hudobnej jari je súčasťou fotogalérie.

Pripravili sme aj pätnásťminútové video so zostrihom z tohto koncertu.

V pestrom programe koncertu PHJ účinkovali učitelia
25
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
V pestrom programe koncertu PHJ účinkovali učitelia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM