Pavol Krupka Kultúra

Popradská hudobná jeseň: Spieval Popradský detský zbor a komorný súbor Brilliant z Košíc

Tretí koncert tohtoročnej Popradskej hudobnej jesene bol venovaný vokálnemu umeniu. Domáci Popradský detský zbor zaspieval svoj súťažný repertoár, z Košíc prišla pätica mladých spevákov, členov komorného zboru Brilliant. Inštrumentálnou vsuvkou prispelo kvarteto pedagógov umeleckých škôl.

Ilustračný obrázok k článku Popradská hudobná jeseň: Spieval Popradský detský zbor a komorný súbor Brilliant z Košíc
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Popradský detský zbor sa v júni tohto roku zúčastnil na celoslovenskej súťaži Mládež spieva v Prievidzi, na ktorej získal 1. pásmo a ocenenie za dramaturgiu súťažného programu. S pestrým repertoárom z tejto súťaže vystúpil aj na piatkovom koncerte, ktorý bol súčasťou XXXI. ročníka festivalu Popradská hudobná jeseň. Umelecky ho vedie Blanka Richnavská, pedagogička ZUŠ na Štefánikovej ulici, pod ktorú toto teleso s úspešnou históriou aj organizačne patrí.

Obdobie neistoty a útlmu, spôsobeného viacerými nepriaznivými okolnosťami, je, zdá sa, preč. Zbor pred dvoma rokmi získal stáleho dirigenta a postupne pribudli noví členovia, personálne v podstate vznikol nanovo. Takáto generačná výmena je pre každý umelecký súbor veľkou výzvou, noví speváci však spievajú s radosťou a so zanietením. To je hlavný predpoklad, aby umelecky i technicky rástli, získali istotu a zdravé sebavedomie a stali sa posilou pre celý kolektív. Úspech na súťaži i pekné piatkové vystúpenie naznačujú, že zbor sa vracia na popredné pozície medzi podobnými telesami. Jeho umelecké výkony by mohli inšpirovať aj ďalšie dievčatá a chlapcov, ktorí radi spievajú. V Popradskom detskom zbore určite zažijú potešenie z kolektívneho účinkovania, ako o tom hovoria aj mnohí jeho bývalí členovia, viacerí už dávno za prahom dospelosti.

Košický Brilliant má pomerne krátku históriu a tvoria ho mladí speváci, všetci však majú za sebou roky pôsobenia v Košickom detskom zbore. Radosť zo spevu im teda ostala, zmenila sa len forma. Brilliant je totiž komorný zbor, počet jeho členov na javisku sa pohybuje od päť do deväť, a spieva bez dirigenta. Z toho pohľadu ide skôr o vokálnu skupinu. V repertoári Brilliantu sú náročnejšie klasické a sakrálne skladby, ale aj piesne z oblasti populárnej hudby či folklóru. Zbor sa snaží uvádzať aj pôvodnú slovenskú hudbu, preto spolupracuje so súčasnými skladateľmi, napríklad s Jurajom Vajóom. Výhodou je aj to, že člen zboru Tomáš Nezkusil študuje na konzervatóriu kompozíciu a môže do repertoáru prispievať úpravami rôznych skladieb.

Program koncertu mal aj inštrumentálnu vsuvku, so skladbou argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu vystúpilo komorné kvarteto La Speranza v zložení Silvia Franková (priečna flauta), Gabriela Takáčová (priečna flauta), Zuzana Pavličková (klavír) a Júlia Lučivnajská (violončelo).

Z koncertu sme pripravili aj video, v jeho troch častiach si môžete vypočuť úryvky nasledujúcich skladieb:

1. Popradský detský zbor: A. Dvořák – Zajatá, A. Koepke – And Nature Smiled, A. Jenkins – Adiemus, E. Butler – Music Is My Life

2. Brilliant: T. Tallis (16. stor.) – If Ye Love Me, C. Monteverdi (16. – 17. stor.) – Zefiro, Zefiro, D. Paich & J. Porcaro – Africa

3. La Speranza: Astor Piazzolla – Oblivion

Zdroj: Global 24, zajtrajsienoviny.sk

Popradská hudobná jeseň - Popradský detský zbor, Brilliant, La Speranza
9
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Popradská hudobná jeseň - Popradský detský zbor, Brilliant, La Speranza
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM