Ľubomír Hudačko Správy

Popradská lekárka upozorňuje: Mnohé deti trápia nádchy a kašeľ, trvať môžu až 3 týždne

Antibiotiká by podľa lekárky nemali byť liekmi prvej voľby pre zápaly priedušiek, pri nádche ani bolesti hrdla.

Ilustračný obrázok k článku Popradská lekárka upozorňuje: Mnohé deti trápia nádchy a kašeľ, trvať môžu až 3 týždne
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Uplynulá jeseň bola teplejšia, ale počas nej nedošlo ku enormnému nárastu chrípkových ochorení. Prezradila to popradská lekárka Martina Miškovská, lekárka všeobecnej ambulancie pre deti a dorast a lekárka detskej pneumoftizeolo­gickej ambulancie.

„Trápia nás však už asi pol roka streptokokové angíny, ku ktorým sa teraz pridala tzv. 7. choroba, teda hand – outh – foot disease a črevné vírusové ochorenia. Mnohé deti ale už trápia nádchy a kašeľ, ktoré trvajú aj 2–3 týždne. Väčšina respiračných ochorení je spôsobená vírusmi, udáva sa, že je to viac ako 90%,“ prezradila lekárka pre webstránku Nemocnice Poprad s tým, že antibiotiká na vírusy nezaberajú a táto liečba je preto vo väčšine prípadov zbytočná.

Antibiotiká nie

Platí to nielen pre nádchu, bolesti hrdla, ale aj pre zápaly priedušiek, kde by antibiotiká nemali byť liekmi prvej voľby.

Liečba antibiotikami sa podľa slov lekárky indikuje pri ochoreniach vyvolaných baktériami, v súčasnosti hlavne na spomínané streptokokové angíny a šarlachy, určite pri ochoreniach vyvolaných mykoplazmami, chlamýdiami či čiernym kašľom, čo je potrebné potvrdiť vyšetrením protilátok alebo PCR vyšetrením.

„Rovnako túto liečbu volíme, ak dôjde ku zhoršeniu pôvodného ochorenia a bakteriálnej superinfekcii pôvodne vírusového ochorenia. Častá a zbytočná antibiotická liečba nielenže škodí pacientovi, ale vedie ku nárastu tzv. rezistencie na antibiotiká. Zvyšuje sa výskyt baktérií rezistentných na mnohé antibiotiká a my ich potom nemáme ako liečiť. Žiaľ, nie je to len problematika dospelých, ale týka sa už aj detských pacientov,“ dodala Miškovská.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM