Simona Ivančáková Rôzne

Popradská nemocnica je v tomto období často využívaná: S TAKÝMITO problémami ju navštevujú pacienti

Okrem domácich pacientov do Nemocnice v Poprade počas zimného obdobia zavíta aj množstvo návštevníkov z regiónu a zahraničných turistov. Niektoré poranenia sú ľahšieho charakteru, ale nájdu sa aj vážnejšie. Prečítajte si, s akými problémami chodia do nemocnice pacienti v tomto období.

Ilustračný obrázok k článku Popradská nemocnica je v tomto období často využívaná: S TAKÝMITO problémami ju navštevujú pacienti
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Veľkú časť klientov a pacientov Nemocnice Poprad tvoria počas zimných mesiacov návštevníci regiónu. „Naša sezóna sa začína s príchodom cudzincov do Tatier, okolo 26. decembra," priblížil primár Oddelenia centrálneho príjmu popradskej nemocnice Jozef Chlebec.

Zranenia počas silvestrovskej noci

Medzi typické zimné úrazy podľa neho patria poranenia členkov, zápästí, predkolení, ale aj iné. V zimnom období sú časté dopravné nehody.„Tradičná je tiež silvestrovská noc, kedy sa ľudia zrania pod vplyvom alkoholu, bitky, či napadnutia a majú tiež popáleniny od petárd. Vo sviatočnom období sa stretávame s pankreatitídami, časté sú aj žlčníkové koliky,“ doplnil Chlebec, podľa ktorého je dôležitá prevencia, najmä pozornosť na cestách, primeraná výstroj na zimné športy, ohľaduplnosť na lyžiarskych svahoch, snaha prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam a hustote lyžiarov na svahu a tiež nepožívanie alkoholu pri zimných športoch.

Primár oddelenia otorinolaryngológie Ján Sopko upozorňuje v súvislosti so Silvestrom a Nový rokom na nebezpečné poranenia pri výbuchoch pyrotechniky. Na tomto oddelení sú práve v tomto čase najčastejšie ošetrované akútna akutrauma a barotrauma s následkom poruchy sluchu, hučania, závraty alebo poškodenia tváre.

Cez Vianoce sa riešia najmä tráviace ťažkosti

„V čase vianočných a novoročných sviatkov k nám pacienti prichádzajú aj s tzv. sviatočnými úrazmi. Ide predovšetkým o aktivity spojené s nehodami pri športovaní a takisto príhody spojené s oslavou konca roka. I minimálna snehová nádielka k nám privádza pacientov so zmliaždením oka spôsobeným snehovou guľou. Najzávažnejšie poranenia vznikajú v posledný deň roka, kedy sa strieľajú rôzne druhy ohňostrojov. Vtedy sa stretávame s popálením oka, cudzími telieskami v oku, ale aj s ťažkými perforujúcimi poraneniami oka. V prvý deň roka sú časté zmliaždenia oka spôsobené nepozorným otváraním šampanského,“ dodáva primárka oftalmologického oddelenia popradskej nemocnice Mária Michalková. Zároveň odporúča, aby boli ľudia pri všetkých hore uvedených činnostiach veľmi opatrní a rozvážni.

Počas vianočných a novoročných sviatkov zaznamenáva popradská nemocnica najčastejšie akútne tráviace ťažkosti vrátane akútneho zápalu podžalúdkovej žľazy. Primárka oddelenia vnútorného lekárstva Sylvia Dražilová preto odporúča čitateľom vyhnúť sa mastným jedlám v kombinácii s väčšou dávkou alkoholu. Na pediatrickom oddelení s JIS počas vianočných a novoročných sviatkov podľa slov jeho primárky Beáty Šoltýsovej ošetria najčastejšie drobné úrazy, pády, popáleniny od sviečok, bolesti bruška u detských pacientov. Rodičov a dospelých preto vyzýva na čo najväčšiu opatrnosť a starostlivosť aj o tých najmenších.

Čítajte tiež:

Združenie cestovného ruchu bilancuje: Aký bol rok 2015 vo Vysokých Tatrách?

Hororová noc pre turistov a obyvateľov Ždiaru: Hasiči tam bojovali s veľkým požiarom

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM